Svensken draftades åtta - skriver nu NHL-kontrakt

Av: Emil Carlsvärd

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jonathan Hayward / TT

Backlöftet Philip Broberg blev första svensk att plockas i sommarens draft.

Nu står det klart att 18-åringen skriver NHL-kontrakt med Edmonton Oilers.

Succé i AIK i hockeyallsvenskan under fjolårssäsongen, uttagen i JVM-truppen som den yngste spelaren i laget och en viktig kugge i Småkronorna som tog hem sitt första guld i U18-VM någonsin.

18-årige Philip Broberg kommer från ett strålande år, som toppades med ett SHL-kontrakt med Skellefteå efter den avslutande säsongen. Kryddan på moset skulle också komma, när backen som första svensk blev draftad som nummer åtta i första rundan av Edmonton Oilers.

Skriver NHL-kontrakt - får maxlönen för rookie

Tanken var att Broberg skulle spendera kommande säsong i SHL med Skellefteå, men Edmonton har nu valt att säkra upp svensken. Det bekräftar Oilers på sin hemsida. Klubben har gett honom ett treårigt rookiekontrakt, där Broberg får maxlönen en rookie kan få – 925 000 dollar om året, motsvarande cirka 8,6 miljoner kronor – om han kommer till spel i NHL det vill säga. Däri ingår också bonusar som är uppe i snarlika summor som själva årslönen.

OHL-laget Hamilton Bulldogs är klubben som äger rättigheterna till svensken i de kanadensiska juniorligorna, och Edmonton ser också hellre att Broberg lirar juniorhockey i Nordamerika – än att spela i SHL.

”Då är det bättre han är här med oss”

– Om han blir en viktig spelare där borta (i Skellefteå) så kommer vi givetvis lyssna. Men om han blir en femte- eller sjätteback så är det bra, men då tycker jag det är bättre han är här med oss, sa Edmontons general manager Ken Holland nyligen till Oilers Nation.

Philip Broberg är bland de första från årets draft att över huvud taget skriva ett kontrakt med en NHL-klubb. Hans avtal med Skellefteå sträcker sig över kommande säsong.

Publicerad:

LÄS VIDARE