SHL:s nya grepp: Kylarhjälmar

Tacklingar mot huvudet har orsakat stora problem senaste säsongerna.
Tacklingar mot huvudet har orsakat stora problem senaste säsongerna.

En ny kylarhjälm ska minska problemen med hjärnskakningar.

Varje SHL-match utrustas med varsin till vardera lag.

– Vi vill kolla på hur en kylning av hjärnan direkt efter en hjärnskakning påverkar rehabiliteringen, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin.

Hjärnskakningar fortsätter att vara ett stort problem och diskussionsämne inom ishockeyn.

Nästa åtgärd från SHL är att testa nedkylning av hjärnan efter en smäll, de ansvariga använder alla benämningarna ”kylarhjälm”, ”kylarhatt” och ”kylarmössa”.

Sportbladet kan här visa bilder på hur utrusningen ser ut.

– Vid en misstänkt hjärnskakning så går du ut i omklädningsrummet eller sjukrummet och tar på dig den direkt. Då kyler man ner huvudet under någon timme och följer ett protokoll, sedan undersöker vi hur det påverkar tiden till spelaren är tillbaka i spel efter att ha följt den traditionella hjärntrappan, säger Johan Hemlin.

Består av kylarplattor

Kylarhjälmen betsår av kylplattor och ett isolerande hölje, den är kopplad till ett portabelt kylsystem.

Lagen kommer att använda den i direkt anslutning till misstänkt eller diagnostiserad hjärnskakning, kylarhjälmen ska även användas efter kraftiga smällar som uppkommit under träning eller match men som inte diagnostiserats som hjärnskakningar.

Enligt leverantören av kylarhjälmen, där tidigare backen Erik Andersson (Malmö, Skellefteå, Linköping, Björklöven) är inblandad, så sänker den temperaturen i hjärnan, minskar svullnaden och trycket i hjärnan samt skyddar blodhjärnbarriären.

Läkarstudier har visat stora fördelar med kylning som behandling vid hjärnskakningar.

Studie under två säsonger

Ett antal klubbar i SHL och hockeyallsvenskan har redan under tre säsonger använt det här systemet, det ligan gör nu är att utrusta alla lag vid matcherna.

– Det här är bara en liten del av det vi gör. Förra året införde vi hjärnfunktionstestet Impact-testet och nu det här studien, vi tar steg för steg hela tiden, säger Johan Hemlin.

Enligt företagets tester i de svenska ligorna, med totalt 80 rapporterade fall i studien, har mediantiden för återgång till spel för de kylda spelarna varit sju dagar och för de som inte har kylts tolv dagar.

SHL kommer nu att testa kylarhjälmen under två säsonger till att börja med.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN