Perra: ”Inte fan lätt att planera”

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Suvad Mrkonjic/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Perra” Johnsson.

Per-Erik Johnsson håller på och letar fram en bil.

61-åringen ska träffa Oskarshamn i Ängelholm i kväll.

– Jag skulle jaga i dag och vara barnvakt i morgon, säger tränarprofilen.

SHL-nykomlingen Oskarshamn har sparkat huvudcoachen Håkan Åhlund.

Med omedelbar verkan tar Per-Erik Johnsson över, med Jeff Jakobs som ny assisterande coach tillsammans med Fredrik Hallberg.

På lördagseftermiddagen spelar Oskarshamn borta mot Rögle i Ängelholm.

– Det är en märklig bransch, det är tråkigt för så många. Jag har åkt ut några gånger så här, det går lika fort varje gång det händer, säger ”Perra”.

”Pöjkarna verkar trivas”

När blev det klart att du skulle ta över Oskarshamn?

– Jag vet inte om det är riktigt klart, jag tycker inte att det känns så klart ännu för min egen del. Vi hade en del att reda ut sent i går kväll, sedan har jag försökt att organisera om mitt liv så gott det går. Det är ju sista jaktdagen med hund i dag och i morgon skulle jag vara med barnbarnen.

Vad är din bild av hur Oskarshamns säsong har sett ut?

– Alltid när något sådant här händer så handlar det om ett lag som har fått stryk över tid. Det jag har sett så tycker jag att Oskarshamn har hållit spelet uppe bra. Jag tycker att det är ett spelglatt lag som har ett roligt system och som spelarna verkar trivas med, det finns stora vinster med det spelet de har. Pöjkarna verkar som sagt trivas. Helt klart kommer det att bli en tuff resa, vi kommer nog fan att behöva kriga och måste försöka reda ut det här.

Vill vara sig själv

Vad är det du kommer att kunna bidra med i den här situationen?

– Det är svårt att säga innan jag har träffat laget, det vet jag inte ännu. Vi får känna oss fram under matchen i morgon, vi får leva med varandra och känna in vad vill göra tillsammans. Spelarna måste berätta hur det har varit och vad de vill göra framåt. Vi ska nog inte in och röra om så mycket och grotta djupt i det de har gjort, sedan finns det säkert små grejer att justera och slipa på.

Så det handlar mer om att du kan bidra på ett psykologiskt plan?

– Jag ska bidra med att vara mig själv, det är en sak som är säker. Det är nog ganska klart vilken person jag är, jag har aldrig varit någon som vill förställa mig. Jag hoppas att kunna bidra med att vara positiv, en tro på oss själva och rutin. Förhoppningsvis kommer det att bidra, jag vet vad jag har bidragit med innan till stor delar och det tror jag inte att jag har tappat bort.

”Kollat hockey hela tiden”

Hur mycket har du följt Oskarshamn under säsongen?

– Till min frus stora förtret har jag kollat på ishockey hela tiden, men det blir mycket att jag hoppar mellan matcherna när jag sitter hemma. Jag har sett Oskarshamn, men jag kan inte säga att jag har jättekoll.

Hur ser din närmaste planering ut nu?

– Det är fan inte lätt att planera. Jag ska träffa laget i Ängelholm i kväll och matchen i morgon får vi ta som den kommer. Efter det är det landslagsuppehåll och spelarna har några dagar ledigt. Då kommer det att bli lite mer tid till att tänka och planera.

Tar till vara på åldern

Vad har du gjort de två senaste säsongerna sedan du lämnade Leksand?

– Jag har har snickrat på våren och jagat på hösten, det har känts som en bra uppdelning. Till stor del har jag också följt hockeyn, det har varit en stor del av livet och har varit svårt att släppa. Det har inte varit jobbigt att följa sporten från sidan på något sätt, utan snarare roligt.

Hur uppdaterad känner du dig på spelet i SHL vid 61 års ålder?

– Jag är inte bekymrad för att jag skulle vara gammal, det är något jag i stället vill ta vara på. Det går framåt och jag gläds över att följa de yngre som kommit in och driver sporten framåt. Färjestad har jag följt på nära håll och jag känner Johan Penneborn och Gereon Dahlgren väl, jag är imponerad över den satsning de har gjort och de framgångar de har nått. Tommy Samuelsson som tränar Skellefteå bor jag granne med här i Karlstad och är en nära vän, vi pratar mycket och han är bara ett år yngre än mig. Det ska bara bli jätteroligt att komma tillbaka och vara tränare igen.

Van att rycka ut

När Per-Erik Johnsson tog över Leksand säsongen 2015/2016 så låg laget sist i hockeyallsvenskan men tog sig till SHL.

Säsongen 2014/2015 tog han över Modo och räddade laget kvar i SHL.

Säsongen 2005/2006 tog han över Färjestad i kris och tog laget till SM-guld.

När Skellefteå var nykomling i högsta serien 2006/2007 såg han som ny tränare till att de hängde kvar.

Det blev också ett andra SM-guld med Färjestad säsongen 2008/2009.

Per-Erik Johnsson har kontrakt med Oskarshamn den här säsongen ut.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM