Mejla

Per Bjurman

Bjurman: Han blir näste namn att få numret i taket

HOCKEY

NEW YORK. Då fick vi det bekräftat – igen.

För första gången sedan Foppas storhetsdagar är Colorado Avalanche ett lag med potential att vinna Stanley Cup.

Och jo – innan allt är sagt och gjort kommer den enorme Nathan MacKinnon ha sitt namn bland de andra giganterna i taket i Pepsi Center.

Inte för att det nuförtiden är mycket till bedrift att slå Detroit Red Wings, vilket Avs efter viss möda alltså gjorde under måndagens matiné – möjlig för att USA firade Martin Luther King Day och de flesta amerikaner således var lediga. Det gamla storlaget från Michigan befinner sig i en genomgripande restaurering och håller under tiden bara ögonblicksvis NHL-klass. Sorgligt att se, även om det som händer faktiskt händer i enlighet med general managern Steve Yzermans långsiktiga planer 

Men ändå.

Tillbaka som ett storlag

När hjältarna från Mile High City väl började intressera sig för mötet med den underlägsna motståndaren såg vi ju ännu en gång att den gnista av hopp som de närmast föregående säsongerna tänt nu flammar som ett bålverk i den tunna luften vid Klippiga Bergens östra rand. 

Per Bjurman tror på Stanley cup-final för Avalanche.

Foto: AP

Avalanche är återigen ett storlag. Avalanche spelar återigen lika förträfflig hockey som när Foppa, Patrick Roy, Milan Hejduk och nuvarande bossen Joe Sakic regerade Denver. Avalanche kan återigen vinna Stanley Cup.

Det finns givetvis inga garantier. Konkurrensen är knallhård – inte minst i Colorados egen divison. De lär stöta på Dallas Stars, eller rentav St. Louis Blues, redan i första slutspelsomgången och kan åka ur direkt. Sånt händer – alldeles för ofta – med det knasiga playoff-upplägg NHL tillämpar.

Bästa chansen på länge

Förutsättningarna för att Gabriel Landeskog & co ska kunna bryta sig ur Central Division-kriget iklädda ledartröja och storma vidare mot himlen är dock mer gynnsamma nu än de varit på nästa två decennier.

De har en klok coach, de har kompletterat sin glupande hunger med diger erfarenhet, de har breddat truppen med rätt sorts komplement – Andre Burakovsky, Nazem Kadri och Joonas Donskoi (skadad just nu) är exakt den typ av namn man vill se i andra- och tredjekedjorna – och de har skrämmande mycket offensiv spets.

Lagets ledare

Och framförallt: De har Nathan MacKinnon – de höga altitudernas egen Connor McDavid. Ja, jag tycker att han den här säsongen bevisat att han i praktiken är lika briljant som guden i Edmonton och precis som han kan vinna matcher på egen hand med sin chockartat explosiva snabbhet, sin surrealistiska teknik och sin intelligens.

Det framgick med alldeles särskild tydlighet när nästan alla lagkamrater av verklig rang i höstas var skadade och Colorado fortsatte vinna ändå, även mot de tuffaste opponenterna. Han bar hela laget på ryggen som president Roosevelt bar hela nationen genom den stora depression på 30-talet.

Då, om inte förr, förstod åtminstone jag att 24-åringen från Halifax en dag kommer få sin tröja upphissad i Pepsi Center-taket – och att han kan leda Avalanche till Stanley Cup-triumf redan i vår. 

Av: 

Per Bjurman

Publisert:

LÄS VIDARE

Colorados målfest fortsätter – MacKinnon närmar sig toppduon

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Stanley Cup

Gabriel Landeskog

Connor McDavid