Bromé öppnar för att bli kvar i Örebro

Elva svenska spelare har skrivit nya NHL-kontrakt inför nästa säsong.

De lever nu i ovisshet kring när de kan ansluta i Nordamerika.

– Låt oss säga att det skulle börja i januari, klart att jag också vill spela matcher. I så fall blir det att jag antingen spelar här i Örebro eller tränar, men mer än så kan jag inte svara på den frågan, säger Mathias Bromé till Hockeysverige.

Redan efter förra säsongen i Mora så jagades Mathias Bromé av NHL-klubbar.

Efter ytterligare utveckling i Örebro skrev den 25-årige forwarden kontrakt med Detroit Red Wings.

Mathias Bromé blev uppringd av självaste legendaren Steve Yzerman inför kontraktskrivningen.

– Precis som många andra svenskar så har han stark karaktär och är en fantastisk lagkamrat, vi hoppas att han tar en plats i laget och kan ge oss lite mer offensiv kraft samt vara en bra tvåvägsspelare för oss. Jag gillar hans spelförståelse och hur tävlingsinriktad han är, han är ingen Henrik Zetterberg eller Pavel Datsiuk-typ när det gäller finess men han jobbar hårt och har en del skills och kan bidra både som framspelare och målskytt, säger Steve Yzerman till sajten M Live i Michigan.

Mathias Bromé.
Mathias Bromé.

”Kollat 8 mile”

Steve Yzerman är en centerlegendar i Detroit Red Wings under storhetsperioden (22 säsonger, 19 som kapten, två som assisterande kapten) och som general manager ansvarar han för ombyggnaden av laget, som general manager under nio säsonger i Tampa Bay Lightning var han med och byggde upp Florida-klubben till ett topplag.

– Klart att det var speciellt då någon som har varit en så stor spelare ringde mig. Det var också väldigt skönt att prata med Niklas Kronwall – han berättade lite hur det funkar där, hur man kommer bo och hur allt ser ut. Innan har jag bara kollat på filmen 8 Mile, vilket är det jag sett av Detroit, säger Mathias Bromé till Hockeysverige.

Det är fortfarande osäkert vad som händer med den avbrutna NHL-säsongen även om det pratats om att starta om med Stanley Cup-slutspel i måndagsskiftet juli-augusti.

Samtidigt kan då nästa NHL-säsong skjutas fram till att starta i december eller januari.

Imponerande hockeyresa

Mathias Bromé vet ännu inget om när det är aktuellt att åka över och det är det som gör att han öppnar för spel i Örebro i SHL i början av säsongen.

– Klart jag skulle kunna göra det, men det där ligger inte på mitt bord och jag har inget att säga till om. Det är en större fråga än så, säger Mathias Bromé.

På fem säsonger har den Huddinge-fostrade spelaren från Örby gått från Asplöven från Haparanda i hockeyallsvenskan till klassiska storklubben Detroit Red Wings i NHL.

Den här säsongen vann han Örebros interna poängliga med 43 poäng (17 mål och 26 assist) på 43 matcher.

Örebro har ännu inte klart med någon av sina fem bästa poänggörare förra säsongen: Mathias Bromé (kontrakt med Detroit Red Wings), Ryan Stoa (ej förlängt kontrakt), Shane Harper (ej förlängt kontrakt), Sakari Salminen (kontrakt brutet), Kristian Näkyvä (ej förlängt kontrakt).

Steve Yzerman.
Steve Yzerman.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!