Karlskrona kastas ur hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskans kritik mot förbundet

”Gör om, gör rätt Anders Larsson”

Av: 

Anton Johansson

Anders Larsson.
Anders Larsson.

HOCKEY

Karlskrona tvångsdegraderas från hockeyallsvenskan.

Något som gör att hockeyallsvenskan valt att rikta en stor portion kritik mot svenska ishockeyförbundet och ordföranden Anders Larsson.

– Först sätter förbundet Karlskrona i den här situationen och sen drar man undan benen på dem, säger hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance.

Karlskrona fick under fredagen beskedet att klubben inte får licens och flyttas ner i seriesystemet. Orsaken är akut likviditetsbrist, att de inlett ett rekonstruktionsförfarande och att de är på obestånd.

Kritisk mot arenakravet

Men hockeyallsvenskan är kritisk till det hela, vilket man framför i ett öppet brev under rubriken ”Gör om, gör rätt Anders Larsson”. Hockeyallsvenskan lyfter bland annat fram att Karlskrona har uppvisat ett positivt bokslut tre år i rad.

Men den största faktorn bakom ligans kritiska hållning till beslutet är det arenakrav som Karlskrona var tvunget att möta inför SHL-säsongen 2016/2017. Laget åkte ur säsongen därpå och skuldsatte sig rejält efter arenabygget.

– Deras ekonomiska problem beror enkom på att de tvingades bygga om sin hall enligt dåvarande licensreglemente för att anpassa sig till SHL-kraven. Ska man rensa Karlskronas ekonomi från det så gör vi bedömningen att de kanske hade haft ett eget kapital på fem miljoner, och inte hamnat här, säger hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance till Sportbladet.

Han fortsätter:

– Först sätter förbundet Karlskrona i den här situationen och sen drar man undan benen på dem. Det känns lite orimligt, tycker vi. Vi skulle vilja att man tittar på det här en gång till.

”Trott oss vara överens”

I mitten av april meddelade svenska ishockeyförbundet att kraven på eget kapitalkrav inte tillämpas vid en licensprövning, men föreningarna får inte vara på obestånd.

  • ”Med obestånd avses i Licensreglementet att förening inte rätteligen kan betala sina skulder allteftersom de förfaller till betalning och att denna oförmåga inte endast är tillfällig, samt att förening vid var tid ska ha tillräckligt med likvida medel för att löpande kunna betala sina förutsebara skulder under nästkommande säsong”, skriver förbundet i pressmeddelandet om Karlskronas nedflyttning.

Men hockeyallsvenskan tycker att begreppet obestånd är luddigt i sammanhanget.

– Det finns en formulering om obestånd vilket vi tycker har varit en ren skönhetsbedömning där det inte har fastställts hur man betraktar begreppet obestånd. Vi hade trott oss vara överens i och med att vi har den här överenskommelsen med att slopa kapitalkravet att Karlskrona skulle smita emellan i år. Men så har det inte blivit helt enkelt, säger Guiance.

Karlskrona kan överklaga beslutet. En klagoskrift ska ha inkommit till SIF:s appellationsnämnd senast den 26 juni.

Riktas till ordföranden

Anders Larsson svarar i ett sms att han eller övriga i förbundsstyrelsen inte har fått brevet skickat till sig. Han har heller inte haft någon kontakt med Hockeyallsvenskans styrelseordförande Håkan Svensson i frågan och säger sig därmed ha svårt att kommentera brevet.

”Det jag däremot kan slå fast är att mandatfördelningen och sammansättningen i förbundets syrelse avgörs av medlemmarna vid förbundets stämma – förbundsmötet – och inte av mig som ordförande eller mina kollegor i styrelsen. Likaså är de licenskrav som finns för ekonomi, arena, ungdomsverksamhet och organisation fastlagda av ett förbundsmöte efter att bland annat alla berörda ligaorganisationer varit delaktiga i processen”, skriver han.

Efterfrågar dialog

Tidigare i veckan uttalade sig Stephan Guiance i SVT om hockeyallsvenskans irritation mot Larsson och förbundet. Ligan anser bland annat att det nuvarande systemet är odemokratiskt där SHL får fördelar. Man har även under våren haft synpunkter på licensreglementet och man har krävt en extra kvalplats till nästkommande säsong efter att ligan stängdes ner i våras.

– Vår styrelse skulle gärna vilja ha ett möte med Anders Larsson där man kan diskutera svensk hockey, om hur den mår och hur vi kan jobba tillsammans för att få den bästa utvecklingen, säger Guiance.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance
Publisert:

LÄS VIDARE

Karlskrona flyttas ner från hockeyallsvenskan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karlskrona kastas ur hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan

Ishockey

Karlskrona HK