Här är riktlinjerna för NHL-stjärnorna inför slutspelet

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. NHL-stjärnorna kommer testas praktiskt taget dagligen innan och under det Stanley Cup-slutspel som eventuellt inleds i början av augusti – och får inte ha fysisk kontakt med sina familjer förrän tidigast i konferensfinalerna  i slutet av september.

Men klubbarna är enligt de omfattande riktlinjer som blev kända i natt skyldiga att hjälpa spelarnas anhöriga med alla praktiska göromål på hemmaplan.

Samtidigt verkar det vara klart med ett nytt kollektivavtal som garanterar arbetsmarknadsfred i ligan fram till 2026.

Att ett flertal NHL-spelare nästan dagligen testar positivt för covid-19 – till exempel i St. Louis i fredags – under de förberedande träningsläger som pågår för fullt i USA hindrar inte ligan från fortskrida med sina så kallade ”Return-to-play”-planer.

I natt blev innehållet i de preliminära protokollen för Fas 3 och Fas 4 i processen – alltså de som reglerar träningscamper respektive själva slutspelet – känt.

Detaljerna om hur allting ska gå till är så många att de fyller ett dokument a’ 40 sidor. Här är en sammanfattning av de viktigaste punkterna.

Foto: Kathy Willens / TT NYHETSBYRÅN

20 000 tester på tio dagar

De officiella träningslägren inleds i de 24 deltagande lagens respektive träningsanläggningar 13 juli – alltså om en vecka. Knappt två veckor senare – 26 juli – ska samtliga lag vara på plats i de två utsedda ”hub”-städerna, Toronto och Edmonton. 1 augusti startar slutspelets kvalomgång och första veckan i oktober ska en Stanley Cup-segrare vara framvaskad. Draften följer i mitten av oktober och ”free agency”-fönstret öppnas för första gången någonsin 1 november. När nästa säsong startar är oklart, men tidigast i mitten av december och mer troligt i januari 2021.

Såväl spelare som ledare och annan klubbpersonal kommer testas minst varannan dag, från dygnen innan träningslägren startar och framåt. Det innebär, har Frank Seravalli på TSN räknat ut, att sammanlagt uppemot 20 000 tester utförs bara de tio första dagarna.

Spelare, och andra, som testar positivt kommer isoleras och får inte bryta den isoleringen förrän flera tester i rad visar att infektionen är över. 

Under fas 4, när spelarna är på plats i ”hub”-städerna, kommer de leva helt isolerade från omvärlden, på ”plomberade” hotell, utan möjlighet till fysisk kontakt med omvärlden – inklusive de egna familjerna. Lagen som når så långt som till konferensfinaler kommer dock få bjuda in ett antal familjemedlemmar och bo med dem på de plomberade hotellen.

De inblandade klubbarna är under hela slutspelet skyldiga att hjälpa familjerna med alla praktiska göromål på hemmaplan – inklusive leveranser av matvaror och mediciner.

Enskilda spelare som av ena eller andra skälet inte vill spela måste inte. De har fram till onsdag denna vecka på sig att meddela om de avstår. 

Alla som släpps in i träningsanläggningarna under träningscamperna måste bära ansiktsmask. Däremot behöver coacherna inte ha det under matcherna.

Spelarbåsen – liksom utvisningsbåsen – kommer desinficeras i periodpauserna genom hela slutspelet

De inblandade klubbarna upphäver den traditionella klädkoden under slutspelet. Spelarna är alltså inte längre tvingade att bära kostym. Räkna med att få se många mysbyxor i Edmonton och Toronto…

Ett begränsat antal mediarepresentanter släpps in i arenorna under matcherna, men får inte ha fysisk kontakt med spelare eller coacher. Alla intervjuer kommer ske online.

Foto: Chris O'Meara / TT NYHETSBYRÅN

Nytt kollektivavtal väntas

Samtidigt ser det ut som att ligan och spelarfacket närmar sig enighet om ett nytt kollektivavtal – framtvingat i all hast i världspandemins skugga.

Det löper fram till säsongen 2025-2026, så eventuella förhoppningar om ny lockout eller strejk och NHL-spelare i SHL de kommande åren kan härmed skrinläggas.

Som tidigare rapporteras tidigare innebär det nya avtalet att NHL-spelarna kommer delta i OS-turneringarna 2022 och 2026, i Beijing respektive Milano – och lönetaket fryses på den innevarande säsongens nivå i flera år.

Såväl detaljerna i ”Return-to-play”-planen som det nya kollektivavtalet måste ratificeras av spelarfacket innan slutgiltiga beslut tas.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN