Stjärnvärvningen är frisk och hel: ”Jag fick panik”

Djurgårdens glädjebesked – Patrik Berglund tillbaka i träning

Publicerad 2019-08-27

Patrik Berglund är omskriven som säsongens stora nyförvärv i SHL.

Efter både skada och sjukdom gjorde han sitt första träningspass med Djurgården.

– Jag räknar med att kunna spela match till helgen, säger ”Bulan”.

Följ ämnen

Patrik Berglund bröt i december kontraktet med NHL-klubben Buffalo Sabres på grund av att han vantrivdes, ”Bulan” valde att flytta hem till Västerås för att hitta glädjen igen.

I juli blev den 31-årige storväxte forwarden klar för Djurgården i SHL.

Enligt sportchefen Joakim Eriksson hade sex NHL-klubbar hört av sig till Patrik Berglund i våras.

Med elva NHL-säsonger främst i St. Louis Blues och över 700 NHL-matcher är han säsongens stora stjärnvärvning i den svenska högstaligan.

Första riktiga ispasset med Djurgården har ändå dröjt, ”Bulan” har missat de fyra träningsmatcherna på försäsongen.

”Missat tre veckor”

Sportbladet var på plats på tisdagsförmiddagen vid den första träningen på is med det övriga laget på Hovet.

– De här träningarna är skitjobbiga för mig där ute, jag hinner knappt fånga andan och det är panikvarning. Det är det man ska gå igenom, det är den tiden för mig och jag önskar att det var för tre veckor sedan – det är de här kullarna man ska bestiga och sedan är det bara att köra på, säger Patrik Berglund med andan i halsen precis när han kommit av isen efter ett 90 minuter långt träningspass.

Patrik Berglund

Det är ett glädjebesked för Djurgårdssupportrarna att den omtalade förstärkningen nu äntligen kan träna för fullt.

Först rapporterades han drabbad av ont i ryggen, sedan åkte han på halsfluss.

– Jag hade problem nånstans, men det är bra nu. Jag hade otur, när det var över och jag var clearad att träna för fullt i mitten av förra veckan så blev jag sjuk – det har varit uppförsbacke här i början, säger Patrik Berglund.

Hur kändes den första träningen då?

– Det är väldigt jobbigt och tufft, mycket fart samt många och långa övningar – men det är ovant, jag har inte gjort det på riktigt länge. Det är det jag behöver när jag varit borta så länge, jag behöver få så mycket träning som möjligt.

Har det varit frustrerande att missa inledningen av försäsongen?

– Jag har längtat väldigt mycket, man ser fram emot det men det är fortfarande en lång väg att gå innan man börjar känna sig bekväm. Det är som vanligt, det är som efter varje sommar.

Tävlingsmatch på fredag

Ett annat glädjebesked för Djurgården är att Patrik Berglund gärna vill spela match så snart som möjligt.

Patrik Berglund tillbaka i träning.

Innan SHL-premiären hemma mot Linköping lördag den 14 september väntar nu fyra tävlingsmatcher i CHL, närmast borta mot polska Tyschy på fredag och borta mot österrikiska Vienna på söndag.

– Just nu är det dag för dag, jag måste hitta formen också men om allt fungerar framåt helgen så ser jag inte varför jag inte ska spela. Man kommer aldrig få det riktiga tempot förrän man spelar match, man kan träna ett helt år och förbereda sig men det kommer fortfarande inte att vara samma sak som när det kommer till match – det är där man måste få in sitt matchtempo och det är därför det finns träningsmatcher också, innan dess kan man aldrig veta hur formen är, säger Patrik Berglund.

Spelade med Josefson

Ännu en sak som fansen kan gilla är att Patrik Berglund med nummer 21 på hjälmen placerades i en kedja med centern Jacob Josefson och forwarden Niclas Bergfors på träningen.

– Jag tycker att det är jättebra spela med Jacob Josefson, han hade en grym säsong här hemma och leder det här laget nu. Så det är bara att ta spår på honom och gå den vägen, säger Patrik Berglund.

I en powerplay-formation fick ”Bulan” spela tillsammans med Jacob Josefson, Alexander Holtz, Linus Hultström och Marcus Högström.

– Det var ovanligt att hålla i pucken i powerplay, jag visste inte vad jag skulle göra med den. Det kommer väl mer och mer, det här var första passet på otroligt länge med spel fem mot fem och fem mot fyra, säger Patrik Berglund.

Håller nere kraven

Det här var första gången sedan han lämnade Buffalo Sabres i december som han tränade med lag på is överhuvudtaget, och det var första gången han var ute på stor rink sedan han var med i det stjärnfyllda Tre Kronor i OS i ryska Sotji 2014.

– Det var första gången och det känns som elva år sedan jag gjord ett sådant här pass, spel fem mot fem känner man det verkligen. Jag tror att det gynnar mig att jag går på stor is från början i år och inte varit på liten is, då tycker jag man känner större skillnad – nu är jag van från början, då är det inget jag ska kunna skylla på, säger Patrik Berglund.

Vad säger du om förväntningarna på dig som det stora nyförvärvet?

– Det håller inte jag med om, men det är som det är – jag kan inte påverka det, utan jag får fokusera på mitt och laget så får vi se var det tar oss. Det var väldigt längesen jag spelade, och jag har inte spelat i SHL – det är ett nytt äventyr för mig.

Vad säger du om klassen på SHL jämför med NHL?

– Den här ligan är jättebra, det är hög fart och det är bra lirare – jag tycker att det är otroligt bra kvalité bara på träningen och det är wow liksom, det är fokus och disciplin och alla tävlar verkligen mot varandra. SHL går framåt i kvalité hela tiden, det ser ljust ut för svensk hockey.

Nästa helg spelar sedan Djurgården hemma mot Vienna fredag den 6 september och hemma mot Tychy söndag den 8 september.

Totalt har Patrik Berglund spelat 777 matcher i NHL och Stanley Cup och gjort 352 poäng (180 mål och 172 assist).