Djurgårdens coach försvarar Dick Axelsson

Reporter: Mattias Karlsson

Publicerad:

I onsdags gjorde Dick Axelsson det matchavgörande målet.

I söndags fick han lämna isen efter att ha snackat till sig matchstraff.

– Han tyckte själv att det inte blev något bra, säger Djurgårdens huvudcoach Robert Ohlsson.

Tre matcher hittills i Karlstad i SM-semifinalserien mellan Färjestad och Djurgården.

I den första var Dick Axelsson argast på isen och slängde bland annat vattenflaskan omkring sig i båset – i den andra gjorde han det matchavgörande målet, gjorde ett ärevarv på isen och vinkade i jumbotronen och tv-kamerorna från båset – i den tredje gjorde han ett nytt mål innan han kort efteråt fick lämna isen efter att ha snackat till sig ett matchstraff.

Dick Axelsson befinner sig som så ofta förr i händelsernas centrum – inte minst eftersom han möter klubben han kom ifrån den här säsongen och haft så mycket känslor för.

Färjestad-forwarden Michael Lindqvist har sagt: ”Han är grinig och ramlar enkelt.”

Forwardskollegan Oskar Steen sa efter söndagsmatchen: ”Så som han höll på under matchen tror jag inte är jättebra för Djurgården, det sprider ingen jättebra energi till laget”.

Dick Axelsson själv sa efter matchen: ”Skriv om matchen i stället.”

”Deras gameplan”

I C Mores sändning hördes domaren Andreas Harnebring säga i ”ref cam” till kollegan Tobias Björk: ”Skicka honom om han fortsätter så.”

Sekunden efter fick Dick Axelsson 2 + 10 minuter för ”abuse of officials” plus 20 minuter för ”game misconduct”, det vill säga matchstraff.

Det var precis efter Färjestads 5–1-mål, innan dess hade Dick Axelsson bråkat och tjafsat med framförallt Gustav Rydahl och Oskar Steen – bland annat så sprutade Rydahl vatten på Axelsson när han stod och snackade utanför Färjestad-båset.

Djurgårdscoachen Robert Ohlsson hade individuella samtal med spelarna efter matchen och på bussen hem från Karlstad.

– Jag sa till Dick: Var ditt bästa jag 19.30 på tisdagen. Han tyckte själv att det inte blev något bra, och han var redo att göra sitt bästa i nästa match.

Ligger det något i påståendena att han tar energi från egna laget?

– Dick har varit med och sett till att vi har vunnit tre matcher mot Färjestad, så det är klart att han både tar och ger energi för de bästa spelarna. I det här slutspelet tycker jag att han givit mer än tagit, han ger mycket energi till Djurgården.

Är du nöjd med vad Dick presterar på isen?

– Jag tycker att han är en av våra bättre spelare. Jag tror också att de har som gameplan att provocera lite genom er och det tänker jag inte hjälpa till med, utan jag är nöjd med Dick Axelssons slutspel hittills så han ska fortsätta att göra det han gjort så här långt.

Uppmärksammat målvaktsbyte

En annan omdiskuterad händelse i matchen var att Djurgården bytte ut Adam Reideborn mot Robin Jensen i målet vid ställningen 4–0.

Reideborn var uppenbart besviken och arg när han var ute i båset.

– Han vill rädda alla puckar och vinna alla matcher. Nu blev det en match när det ganska snabbt när fyran kom kändes som att vi skulle ta ut honom, det blev ett bra läge att få spela Robin Jensen så att han fick känna på slutspelet, säger Robert Ohlsson.

Kommer Reideborn att vakta kassen nästa match?

– Man vet aldrig. Vi får väl se.

Färjestad vann femte matchen med 8–2 och nu väntar slutsålt Globen med 13.850 åskådare på tisdagskvällen.

– Vi leder med 3–2 i matcher, vi är medvetna om att vi gjorde en dålig prestation och har inget att ta med oss därifrån utan går vidare. Vi har gjort bra matcher innan och känner väl att vi har en god chans hemma nu, säger Robert Ohlsson.

Vad berodde det på att det blev storförlust i den senaste matchen?

– Vi leder matchserien med 3–1 när vi åker till Karlstad och får väldigt mycket beröm efter tre raka segrar. Det är lätt att tappa lite vad som har gjort att vi kommit dit, så vi måste tillbaka till grunderna och ha fötterna på jorden.

”Måste göra bästa matchen”

Så det fanns en känsla att ni redan var klara för final?

– Det är lätt att ryckas med, det är viktigt att lära sig som spelare att vara här är och nu – vi ska jobba på med det vi ska göra, då är vi ett bra hockeylag. Många runt om kanske tror att det är klart, men vi som håller på med det förstår att det är långt ifrån klart till man vunnit fyra matcher och det är vad det handlar om.

Vad trycker ni på nu inför nästa match?

– Vi måste få upp varje spelares prestation så att den blir maximal – det var den inte i matchen som var, alla spelare och ledare kan mycket bättre. Vi ska trycka upp varandra så att vi gör vår bästa match – vi ska göra säsongens bästa match, att vi måste göra vår bästa prestation är jag ganska säker på.

– Vi var inte i det hårda jobbet fullt ut – det låter helt sjukt men det räcker att gå ner någon promille för att det inte ska räcka, jag tycker inte att vi gjorde en maximal prestation senast och det har vi med oss och ska göra nu. För att gå till final i SHL och vinna fyra matcher då måste du göra maximal prestation fyra gånger i kvart, semi och final.

– Jag gillar vår match hemma senast. Svaret finns mycket där hur vi ska spela på tisdagen.

”Globen ska koka”

Hur påverkar det att ni nu byter hemmaarena från Hovet till Globen?

– Trycket på Hovet i de tidigare matcherna har varit grymt, jättebra – kan vi få samma tryck i Globen, om fansen kan hitta något sätt att koka Globen, blir det fantastiskt också. Man ur huse, se till att det blir samma stämning i Globen.

Färjestad och Djurgården bjuder än en gång på en jämn, dramatisk och händelserik matchserie.

– Jag tycker att det har varit bra hockeymatcher. Lite fokus har hamnat på fel grejer, men matcherna har varit bra och de har varit intensiva – många i båda lagen har fått gå max varje match för att spela på den här nivån, det är många som har fått vrida ur trasan, säger Robert Ohlsson.

– Klart att jag har varit nöjd med matcherna som varit. Både för oss och för hockeyn i stort.

3–2 i matcher till Djurgården i bäst av sju i SM-semifinalen – match tisdag i Globen, eventuellt sjunde avgörande match i Karlstad på skärtorsdagen.

Dick Axelsson, 31, har gjort sex poäng, fyra mål och två assist, på elva matcher i SM-slutspelet.

Han toppar utvisningsligan överlägset på totalt 52 minuter.

Publicerad: