Färjestad bryter kontraktet med profilen

SHL: Alexander Johansson tvingas lämna

avMattias Karlsson

Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

På måndagen fick Alexander Johansson beskedet.

På tisdagsmorgonen informerades Färjestads spelartrupp.

– Han var inte önskvärd och är arbetsbefriad, säger agenten Gunnar Johansson.

Alexander Johansson har varit en av Färjestads ledande forwards.

De två senaste säsongerna har däremot varit skadefyllda och när han har spelat har han haft svårt att komma upp till tidigare nivå.

I oktober under den avslutade säsongen blev han också av med kaptensrollen efter en ryggoperation.

Nu går Färjestad och Alexander Johansson skilda vägar trots att det var två säsonger kvar på kontraktet.

– Vi har valt att avsluta kontraktet. Vi har valt att ta det här beslutet då Alexander var tänkt att spela längre fram i laget, som det ser ut nu så har vi inte plats åt Alexander på de tänkta 14 forwards vi ser i truppen till kommande säsong, säger sportchefen Thomas Rhodin.

Dominant första säsong

Enligt Kvällsposten har Alexander Johansson en månadslön på 180.000 kronor, vilket Färjestad får fortsätta betala till att spelaren har gjort klart med en ny klubb.

– Vi ska försöka hjälpa till med det vi kan så att Alexander kan fortsätta sin karriär i en annan klubb. Vi önskar honom lycka till i framtiden, säger Thomas Rhodin.

Den 30-årige forwarden har spelat tre säsonger i Färjestad och blev kapten från och med förra säsongen.

Smålänningen hade innan det fyra säsonger i högsta serien med Växjö, där han var med och vann SM-guldet 2015.

Efter första säsongen i Färjestad, då det blev 38 poäng (18 mål och 20 assist) på 54 matcher och spel med Tre Kronor, förlängdes kontraktet med tre säsonger.

Letar ny klubb

Den här säsongen blev det sex poäng (ett mål och fem assist) på 28 matcher, han spelade lagets alla 14 slutspelsmatcher.

– Beskedet kom inte utan vidare för oss, det går inte att blunda för att det var väntat. Alexander har haft en krånglig säsong men kom tillbaka med god vigör, säger Gunnar Johansson.

Vad har Alexander sagt om den fortsatta ishockeykarriären?

– Han är öppen för andra äventyr. Det är en angelägen spelare för andra klubbar.

Pratade med spelarna

Färjestad har börjar träna igen efter att ha åkt ur i den sjunde och avgörande SM-semifinalen mot Djurgården den 18 april.

På måndagen var nyförvärven Linus Arnesson och Lucas Ekeståhl-Jonsson samt nye assisterande coachen Peter Popovic på plats i omklädningsrummet.

Fem minuter innan tisdagsträningen var sportchefen Thomas Rhodin och general managern Peter Jakobsson där och informerade laget om Alexander Johansson.

Karlstadsklubben har ännu inte presenterat någon ny forward inför kommande säsong.

Förutom spelarna som lämnar enligt nedan kommer VM-forwarden Joakim Nygård med all sannolikhet att fortsätta karriären i NHL till hösten.

ARTIKELN HANDLAR OM