Han är NHL-proffs och ensam förälder

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

HOCKEY

Pontus Åberg kombinerar spel i NHL med att vara ensamstående pappa.

Den 26-årige forwarden tackar treåriga Molly för utvecklingen som ishockeyspelare.

– Hon gör mig lycklig, säger han till The Athletic.

Natten till måndag gjorde Pontus Åberg sin första match för Toronto Maple Leafs.

Direkt sattes han upp i förstakedjan tillsammans med stjärnorna Auston Matthews och William Nylander, i stället för skadade Andreas Johnsson.

6.51 in i den första perioden assisterade Pontus Åberg och William Nylander till Auston Matthews 2–1-mål, i 5–2-segern borta mot regerande Stanley Cup-mästarna St. Louis Blues.

Pontus Åberg har imponerat i farmarlaget Toronto Marlies i AHL tidigare under säsongen med 24 poäng (tio mål och 14 assist) på 22 matcher.

Svårt med lagmiddagar

Stockholmaren sticker ut i den nordamerikanska proffshockeyn genom att vara ensamstående pappa till tre och ett halvt år gamla dottern Molly.

Det var på torsdagskvällen när han hade tagit med Molly för att åka skridskor som assisterande general managern Laurence Gilman ringde och sa att han nu var en spelare i klassiska storklubben Toronto Maple Leafs.

Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Åberg har nu fått chans i Toronto Maple leafs.

För Pontus Åberg handlar livet om att kombinera träningar, matcher och resor med att att ta hand om sin dotter.

– Man behöver planera sitt liv annorlunda, man kan inte bara hitta på saker spontant. Middag med lagkamrater får man säga nej till, säger Pontus Åberg.

Ledig tid tillsammans

Så snart han kommer hem från träningarna på förmiddagarna går de till en park för att leka, Molly älskar allt som har med Disney att göra och att bada i husets pool.

Livet i AHL handlar om många och långa bussresor, men även när han kommit hem mitt i natten har Molly sprungit och mött honom.

– Hon sprider glädje, hon är alltid glad oavsett om vi vinner eller förlorar. När jag kom hem med ett ärr på kinden sprang hon och hämtade plåster, när jag gjorde illa foten förra året lekte hon doktor, säger Pontus Åberg.

Mamma sa upp sig

De två senaste säsongerna när han varit ensam med dottern har också varit framgångsrika på isen – han har blivit en bättre och mer ansvarsfull människa, och han har fått mer att spela för.

– Jag har mognat mer nu än jag hade gjort utan min dotter – jag känner att hon hjälper mig att fokusera mer på hockeyn, inte livet runt om. Hon har hjälpt mig att alltid vara glad, säger Pontus Åberg.

När han inte är hemma har han inte velat ha någon utomstående barnvakt, så hans mamma Anette har sagt upp sitt jobb som massageterapeut i Stockholm och flyttat till Nordamerika.

Flyttat till Spanien

Dotterns mamma Ellinore De Silva bor och jobbar numera i Spanien.

I TV4-programmet Playmakers har Pontus Åberg tidigare berättat att den dåvarande flickvännen blev gravid fyra månader efter att de hade träffats första gången.

Han var på en bortamatch i Texas när hon skickade ett meddelande, ”det var en liten chock men jag sa att jag gjorde som hon ville göra – om hon var säker så var jag säker, det blir bra hur som helst”.

– Det liksom bara hände, jag var 22 år och levde livet där. Jag visste inte vad som väntade när jag blev pappa, säger Pontus Åberg.

Många klubbyten

Efter att levt tillsammans i ett år i Milwaukee (Milwaukee Admirals är farmarlag till Nashville Predators) tog de ett gemensamt beslut att det bästa för dem alla var att gå skilda vägar, de lyckades inte riktigt komma överens.

Sedan 2014 har Pontus Åberg fått flytta runt i olika NHL-organisationer; Nashville Predators, Edmonton Oilers, Anaheim Ducks, Minnesota Wild och nu Toronto Maple Leafs.

Pontus och Molly har bland annat bytt strandliv i Kalifornien mot pulkabackar i Minnesota.

Under elva månader bar det av från Nashville till Edmonton, från Edmonton till Anaheim och från Anaheim till Minnesota.

I Sverige har Pontus Åberg spelat för Djurgården och Färjestad.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!