Berättar om sorgen efter sin döde far

ÖREBRO. Han trotsade sorgen och valde att spela matchen mot Linköping.

Efteråt berättade Ludvig Rensfeldt om sorgen efter sin far, den välkände mentale coachen Ola Berggren, som blev 61 år.

– Pappa har betytt så otroligt mycket och jag tänker på honom hela tiden, berättar Örebroforwarden. 

Örebro vann ytterligare en SHL-match i går och befäster sin serieledning. Men för Ludvig Rensfeldt, 27, var det hans tuffaste match i karriären. 

– Träningarna under veckan har gått bättre, men nu efter matchen bröt jag ihop ordentligt. Pappa fick mig att börja spela hockey och nu spelar jag hockey och han kan inte kolla. Det kändes väldigt konstigt, det var en tuff match att spela. Det blev så påtagligt att jag spelar match, men pappa kan inte titta, berättar han när vi träffas en halvtimme efter slutsignalen. 

Det har varit en vecka av sorg för Ludvig Rensfeldt och hela familjen. I fredags avled Ola Berggren i sitt hem, dödsorsaken är inte helt fastställd än. Efter 2–1-segern mot Linköping berättar han för Sportbladet om den ofattbara sorgen och den stora saknaden efter sin far.

Rösten stockar sig ett flertal gånger och ibland rinner tårarna. 

Ludvig själv visste ingenting om vad som hade hänt förrän efter lördagens segermatch mot Malmö. Hans storebror Filip var på besök just den här helgen. Men i stället för ett skönt segerfirande en lördagskväll med nära och kära möttes han av en gråtande mor och det värsta av chockbesked. 

– Mamma ville berätta det för mig öga mot öga, inte bara ringa och säga det. Hon och mormor kom hit till Örebro från Gävle med tåget i lördags. De hade berättat för Filip först. När jag kom ut från arenan efter matchen ser jag att mamma bara står där och gråter. Då fattade jag direkt att något var riktigt fel. Det var otroligt tufft, de bilderna från i lördags snurrar väldigt mycket i skallen på mig nu också. Det kom som en chock, även om pappa blev sjukskriven för utbrändhet för 2,5 år sedan, berättar Rensfeldt och lägger till:

– Jag är tacksam för att mamma kom hit och berättade det mellan fyra ögon. Vi hade två dagar ledigt efter matchen mot Malmö och fick sörja tillsammans. Det kändes skönt att kunna prata minnen och gråta ut.

Delat sorgen med sportchefen

Pappa Ola har varit en stor del under hela Ludvigs hockeykarriär. 

– Han har betytt så otroligt mycket. Det är också en grej när det blir en så plötslig död: man fick inte chansen att berätta hur mycket han har betytt. Han har alltid stöttat mig och min bror i allting vi har gjort. Som nu efter matchen… Pappa kan inte ringa och säga grattis, så som han alltid gjort. Såna smågrejer kommer hela tiden. De senaste åren pratade vi alltid längre dagen efter matcher. I morgon blir det inget samtal… Det känns så…, så tomt.

Mitt i sorgen lyfter Ludvig Rensfeldt fram stödet han har fått från hela organisationen i Örebro. 

– Jag måste säga att det är otroligt bra skött av Örebro, allt från vd till alla spelare, de har verkligen tagit hand om mig i den här tuffa tiden.

Två stycken som har stöttat varandra extra mycket är Ludvig och sportchefen Niklas Johansson, vars egen far gick bort för tre veckor sedan. 

– Vi satt och pratade om våra pappor, det var väldigt skönt att göra det. Att kunna mötas i den sorg vi båda hade. Det var väldigt bra snack och jag uppskattar att Niklas öppnade upp sig och delade med sig av sin sorg också, säger Rensfeldt. 

”Vet precis vad Jacob går igenom”

Bara några dagar före Ola Berggrens död hade Vancouvermålvakten Jacob Markström förlorat sin pappa Anders, som blev 59 år. Det skiljer bara två år mellan Ludvig och Jacob som båda är födda i Gävle och spelat juniorhockey med Brynäs. 

– Jag tänkte direkt när jag såg det med Anders att ”stackars Jacob och hans syskon och mamma, att behöva gå igenom något sånt”. En vecka senare kommer det till min familj. Jag förstår precis vad Jacob går igenom, det är inte lätt. Samtidigt tror jag vi ska vara glada att vi spelar hockey och har en extra familj med 25 gubbar som verkligen stöttar en. Det har varit otroligt skönt och värdefullt.

Ola Berggren jobbade under många år tillsammans med förre förbundskaptenen Rikard Grönborg i både Småkronorna och Juniorkronorna och deltog bland annat i flera junior-VM. Han jobbade även med flera individuella idrottare på absolut toppnivå. Som golfaren Peter Hedblom, bandyspelaren Magnus Muhrén och hockeymålvakten Johan Hedberg. 

– Det var hans jobb att hjälpa andra och i slutändan kanske han glömde bort sig själv lite. Han har betytt otroligt mycket för hela familjen. En väldigt kärleksfull pappa som tyvärr inte finns kvar.

Orkar du fortsätta spela matcher den närmsta tiden?

– Ja, jag kommer att spela för pappa. Han har varit så positiv hela säsongen över hur bra vi har spelat. Det känns trist att han inte får uppleva hela den här säsongen och se hur långt vi kan nå, säger Ludvig Rensfeldt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!