Joakim Eriksson har erbjudit sig lämna Djurgården

Barry Smith skarp mot ansvaret hos ledande spelarna

Joakim Eriksson har erbjudit att ställa sin plats som sportchef till förfogande i Djurgården.

Efter att ha fått fortsatt förtroende så fortsätter jakten på ytterligare förstärkningar av laget.

– Styrelsen har meddelat att de har stort förtroende för att jag fortsätter och det kommer jag också att göra, säger Joakim Eriksson.

Djurgården och huvudcoachen Barry Smith har gått skilda vägar.

Joakim Eriksson meddelar också att han också tar sitt ansvar i situationen.

– Jag har sagt till ordföranden Kareel Lehiste och styrelsen att min plats också står till förfogande om de inte har förtroende för den vägen jag har ansvar för att leda Djurgården framåt. Jag har ett stort ansvar i det här också, vilket jag har förmedlat. Kareel Lehiste har meddelat från styrelsens sida att det finns stort förtroende för att jag fortsätter och det kommer jag också att göra, säger Joakim Eriksson till klubbens webbsida.

Jagar förstärkningar

De två senaste matcherna har sju nyckelspelare saknats: Jabob Josefson (långtidskadad), Manuel Ågren (långtidsskadad), Marcus Högström (skadad), Tom Nilsson (skadad), Sebastian Strandberg (skadad), Linus Videll (skadad) och Peter Holland (avstängd).

Dessutom har Tobias Ekberg på egen begäran brutit kontraktet och gått till Leksand.

Lägg även därtill att William Eklund och Alexander Holtz blivit kvar i USA.

– Vi har ännu inte fått hela laget friskt och kunna spelat ordinarie line up som vi önskar, därigenom är det fortfarande frågtecken för kvalitén och styrkan för det här lagbygget. Samtidigt kan vi inte sitta i tid och evighet att vänta på att alla ska bli friska och spela samtidigt. Jag har medel till förfogande från styrelsen att agera, sedan ska man ha klart för sig att marknaden där ute för tillfället är väldigt fattig på kvalitativa spelare, vi är inte den enda klubben som är ute och jagar och du ser inte andra lag heller värva spelare, säger Joakim Eriksson.

Ställer krav

Barry Smith uttrycker en besvikelse över vad han själv har åstadkommit.

Samtidigt visar den 69-årige amerikanen ett missnöje över hur spelarna har uppträtt.

– Vi har inte spelat enligt förväntningarna som Djurgården har, det är mitt ansvar. Jag tror att det går att uppnå förr än senare. Det är dags för en förändring mentalt och i prestation. Det är dags för det här laget att steppa upp och alla har ett ansvar, vi har spelare som måste hitta ett sätt att bli ett lag för att spela tillsammans och för Djurgården, säger Barry Smith.

”Måste höja sig”

Redan tidigt på försäsongen uteblev kaptenen och förstecentern Jacob Josefson.

– När ”Josef” försvann fick vi ett stort tomrum i vårt ledarskap, vi har inte hittat dem som kan fylla luckan ännu. Vi måste bygga ledarskap, det betyder att vissa spelare behöver höja sig. Vi måste lära oss att spela som ett lag i 60 minuter och veta vad ett lag är, det faller på spelarna och det är något som måste förändras. Det här måste börja nu och inte senare. Jag mår dåligt för att jag inte fått det här laget att spela som det borde och ska, för det ber jag om ursäkt, säger Barry Smith.

Så länge tar de assisterande coacherna Nichlas Falk och Mikael Aaro över med delat ansvar.

Nichlas Falk blir ansvarig för forwards och powerplay, Mikael Aaro blir ansvarig för backar och boxplay.

Djurgården har nio förluster på de tio senaste matcherna och har nu fyra poäng upp till ovanför kvalstrecket.

Den här veckan väntar tuffa bortamatcher mot topplagen Frölunda på torsdag och Rögle på lördag.

Joakim Eriksson.
Joakim Eriksson.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!