Färjestad festade sönder pokalen: ”Bedrövliga bilder”

Marcus ”Lilliz” Nilsson tappade Le Mat på scenen.

Bilder under vilda firandet visar hur pokalen saknar delar.

– Det är bedrövliga bilder, den har blivit misshandlad, jag är inte alls nöjd med hur de har betett sig, säger Tibor Gregor som är ansvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Följ ämnen i artikeln

Det har flödat ut bilder på från när Färjestad har firat SM-guldet under helgen.

Le Mat-pokalen har varit med på hyllningarna på Stora Torget i Karlstad och hängt med ut i nattlivet.

– Jag har sett bilderna och följt det under förtvivlan. Guldsmeder som har varit inbladade har hört av sig och varit väldigt oroliga. Jag har kontaktat Färjestad under måndagen för att försöka få en förklaring, säger Tibor Gregor.

”Kommer aldrig bli återställd”

Bilder från firandet visar tydligt att det finns två versioner av Le Mat.

En är originalet och den andra är en nyframtagen replika.

– På förekommen anledning tog vi fram en kopia som Växjö använde för första gången förra säsongen. Från tidigare mästare fick vi tillbaka pokalen i ett inte önskvärt skick. Skadorna var av ett större omfång, så att den aldrig kommer att bli helt återställd, säger Tibor Gregor.

”Fått stå ut med mycket”

Senaste svenska mästaren innan Växjö förra året var Frölunda 2019.

Tibor Gregor vill inte gå in på vilken klubb som när och hur förstörde originalet.

– Pokalen är nästan 100 år gammal och har fått stå ut med mycket. Den har inte alltid behandlats med försiktighet och har gått igenom det mesta. Vi lyckades i alla fall få kontakt med flera guldsmeder som har gjort ett jättejobb. De har bland annat lyckats byta ut sockeln och säkerställa graveringen av alla vinnarna, så att den ser snygg och prydlig ut. Den tål inte lite tuffare behandling och det borde klubbarna respektera, att de struntar i det är väldigt allvarligt. Fortfarande är den inte stadig trots extra förstärkningar, säger Tibor Gregor.

Originalet används bland annat vid utdelningen på isen och i tv-studion hos sändande C More.

– Replikan är inte lika stor och har en tydlig upphöjning, men den har i alla fall samma form. Det kostar också mycket pengar, runt 25 000–30 000 kronor. Så som den har behandlats är också mycket allvarligt och kostsamt, det känns väldigt beklagligt, säger Tibor Gregor.

”Inte bara sportdryck”

Det är kopian som syns på scenen vid hyllningarna på torget och som Marcus ”Lilliz” Nilsson tappar bakom sig med uppsträckta armar.

I bilderna efteråt ser den fortfarande hel ut på håll, men under efterföljande firande har klubborna på toppen brutits av.

Klubbladen är kvar, men de båda klubbskaften är borta.

– Jag fick en bild av Färjestad under söndagen att de hade låst in originalet i ett glasskåp på kansliet, det är vad de hävdade i alla fall men jag vet inte om det stämde. De har tillstånd att använda originalet under ordnade former, för självklart ska de få vara stolta över den. Sedan går det naturligtvis inte att skydda den helt i glädjeruset på isen när de har guldhjämarna på sig och får guldmedaljerna runt halsen, sedan när säsongen är över blir det ju inte bara sportdryck i omklädningsrummet och på flygresan hem, säger Tibor Gregor.

”Ska återlämnas snarast”

Både Färjestad och Luleå fick ett tydligt A4 inför avgörande matcher där det är beskrivet vad de får göra och inte göra med de båda Le Mat-pokalerna.

– När jag fick kontakt med Färjestad under måndagen har jag fått garantier på att originalet ska vara helt okej, de ska ha förvarat och försvarat den enligt våra instruktioner. Replikan är däremot ordentligt tilltufsad, jag har krävt att den ska återlämnas till oss snarast, säger Tibor Gregor.

Färjestad vann sitt tionde SM-guld efter ha vunnit sjunde och avgörande matchen finalmatchen mot Luleå med 3–0 i Norrbotten.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!