Experternas kritik mot förbundet: ”För otydligt”

”Inga spelare som spelat i KHL-slutspelet är aktuella för VM”, skrev ishockeyförbundet.

Det skapade stor förvirring.

Nu kritiserar experten Erik Granqvist det svenska ishockeyförbundets hantering av frågan.

– Det blir för otydligt. Kommunikationen är för otydlig.

Förvirringen kring KHL-spelarnas vara eller icke vara i Tre Kronors VM-trupp var stor när Svenska ishockeyförbundet skickade ut ett pressmeddelande för två veckor sedan.

Där klargjorde förbundet att inga spelare som deltagit i KHL-slutspelet är aktuella för VM.

Det som inte framgick då var om det var ett politiskt ställningstagande eller på grund av sportsliga grunder.

När tävlingschef Olof Östblom får en fråga om pressmeddelandet i TV6 är det fortfarande förvirring.

– Det pressmeddelandet tror jag inte jag var med i? Var det inte Johan Stark som uttalade sig om det? För det vi har gått ut med hela tiden är att vi har sett KHL-spelare som möjliga att vara med i landslaget, säger han.

Svenska ishockeyförbundets hantering av frågan kritiseras nu av experterna Erik Granqvist och Valentina Lizana i TV6.

– Det bli för otydligt. Kommunikationen är för otydlig och det gillar inte jag och många håller med mig. Sedan tycker jag att IIHF borde gjort som FIFA att alla som har kontrakt där borta i Ryssland gäller inte längre. Det är bara att riva de kontrakten, släng bort dem och åkt hem därifrån, säger Granqvist.

– Jag förstår om de (spelarna) är förvirrade. Kommunikationen hos förbundet, de vet ju inte vem som uttalat sig om vad. Sedan kommer det tätt inpå VM och det kanske blir förhastade slutsatser och hur man ska ta ställning till det, säger Lizana.

”De följde sin moraliska kompass”

Granqvist passar även på att hylla de svenska stjärnorna Lucas Wallmark och Joakim Nordström som lämnade KHL efter Ryssland invasion av Ukraina.

– Det är fruktansvärt det som händer. Invasionen, Putin invarderar Ukraina. Putin älskar hockey så KHL är ju hans propagandamaskin i Ryssland. Därför glädjer det mig enormt att se Lucas Wallmark och Joakim Nordström följa sin moraliska kompass och åka hem därifrån. De lämnar då sina pengar de skulle fått på bordet jämför med dessa vidrigheter som händer för familjer, barn i Ukraina så är de pengarna ingenting om man citerar till exempel Lucas Wallmark.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ämnen i artikeln