Matchboll för Colorado efter ny seger

Kan gå till Stanley Cup-final i nästa match

Publicerad 2022-06-05

TAMPA. Colorado Avalanche har matchboll.

De tog sin tredje seger mot Edmonton Oilers i natt och kan om ett par dygn bli klara för Stanley Cup-final för första gången på 20 år.

– Men i slutspelet måste man tvinga sig att leva i nuet och absolut inte tänka  för långt framåt. Så vi fokuserar bara på att vi måste spela lika bra i nästa match, säger Gabriel Landeskog till Sportbladet efter 4-2-triumfen.

Konferensfinalen mellan supermakterna Colorado Avalanche och Edmonton skulle bli ett sjöslag för historieböckerna, var det sagt – men stjärnorna från Klippiga bergen är i full färd med att spola av Connor McDavid & co i fyra raka.

De vann de två hemmamatcherna i veckan, med acklamation – och följde upp med en 4-2-seger i Rogers Place i Edmonton i natt.

Klart för final vid seger

Vinner de även nästa match, natten till tisdag, är de plötsligt klara för Stanley Cup-final.

Svårt att inte bli lite till sig under de omständigheterna, kanske?

– Ja, det är inte själva matcherna som är den svåraste utmaningen i slutspelet. Det är all tid mellan matcherna när man går och tänker på vad som kan hända, säger Colorados lagkapten Gabriel Landeskog, som aldrig framträtt i Stanley Cup-finalen, när vi når honom efter nattens succé i Alberta.

– Man måste helt enkelt tvinga sig själv att leva i nuet och inte tänka för långt framåt. Så vi fokuserar bara på nästa match och på att vi måste spela lika bra igen.

Nå, den svenske kaptenen och hans lagkamrater har hur som helst skäl att känna optimism. Så många olika faktorer talar just nu till deras fördel.

Som att det visat sig att de kan vinna på så många olika sätt. I öppningsmötet tog de Oilers i en vidöppen vilda västern-show. Sedan stängde de ner dem fullständigt i mötet därpå – och gjorde om det i natt igen.

Colorado vann igen mot Edmonton.
Colorado vann igen mot Edmonton.

”De måste förtjäna det”

– Det är så vi insett att vi måste spela, fortsätter ”Gabbe”.

– Vill de skapa chanser mot oss måste de förtjäna det. Vi är väldigt noga med detaljerna i spelet utan puck och alla fem utespelare på isen försvarar tillsammans.

Det står nu också klart att det finns avsevärt djup i spelartruppen. Sam Girard, Andre Burakovsky, Ryan Murray, målvakten Darcy Kuemper och Nicolas Aube-Kubel är alla skadade sedan tidigare – och i natt försvann även Nazem Kadri, en verklig nyckelspelare i årets slutspel, i ett tidigt skede. Men Avs fortsätter alltå vinna i alla fall.

– Det är klart att det ger oss tillförsikt att se att en sådan som J.T Compher i stället steppar upp och avgör när Kadri inte längre kan spela. Vi har väldigt många bra spelare, konstaterar kapten Landeskog.

Stjärnan skadad

Det var i samband med brutal boarding in i kortplanket av Evander Kane efter en dryg minut som Kadri skadade sig – dessvärre så illa att han missar resten av konferensfinalen.

Kane fick fem minuters utvisning för tilltaget, men inte matchstraff. Risken är dock överhängande att han stängs av en match eller två.

– Det där är en typ av tackling som skickar kalla kårar längs ryggraden. Man får redan som knatte lära sig att inte göra så. Jag är övertygad om att ligan tar hand om det, säger Landeskog.

Fjärde konferensfinalen mellan Avalanche och Oilers avgörs alltså natten till tisdag - 02.00, svensk tid.

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!