”Foppa” visar upp sitt nya liv i Schweiz

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

För första gången visar Peter Forsberg, 46, upp huset och nya livet i Schweiz.

Bland lyxbilar och lyxbåtar hämtas och lämnas småbarn på skola och fritidsaktiviteter.

– Det skulle vara jätteroligt att få vara med och vara ledare när barnen idrottar, men det är svårt just nu, säger ”Foppa” till Sportbladet i samband med Dplay Original-dokumentären ”Peter Forsberg: Välkommen till Foppaland”.

Peter Forsberg har blivit en driven och framgångsrik entreprenör och är inblandad i ett flertal bolag.

Nu ger ishockeylegendaren en inblick i omställningen efter ishockeykarriären.

– De sex-sju senaste åren hade jag ändå varit halvskadad hela tiden och spelade bara hälften av matcherna som bäst. Jag hade kommit in i det andra livet också med bolag och allt som rörde sig vid sidan om, så för mig blev det inte så tvärt. Jag hade tänkt att bara ta det lugnt och inte göra någonting när jag la av men det gick inte, det skulle jag tycka vara ganska tråkigt för jag är inte riktigt pensionär ännu. Det är rätt mycket som pågår, i helgen är det trav i Neapel och sedan ska jag spela golf i Marbella någon dag och nu ska vi ner på fästmöns skomässa i Milano, säger ”Foppa”.

Vill jobba i lag

Dokumentären visar bilder när han är på 4sports kontor i Zug där han är delaktig som hockeyagent, när han och fästmön Nicole besöker en skomässa i Milano som delägare i ett skoföretag och när han sitter i bolagsmöten i Stockholm.

– Jag är inte jättespecialiserad på en sak, utan det är ganska mycket som är på gång. Det är grejer dagligen också med alla bolagen hit och dit, jag tycker att det är kul och lärorikt och får träffa mycket folk. Jag tycker om människor och grupper och att lyckas tillsammans – i hockeyn var det heller inte så kul att stå själv och jubla, det kanske var roligare att se någon lagkamrat bli glad, säger ”Foppa”.

Sonen har bra inställning

Förra hösten flyttade han, fästmön Nicole Nordin, 32, samt barnen Lennox, 7, Lily, 5, och Diego, 3, till exklusiva hockeyorten Zug i Schweiz.

Familjen bytte från lägenhet på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm till ett hus i lantlig miljö med en kohage som närmaste granne.

Flytten gjordes för barnen och det centrala läget i Europa med närhet till flera av bolagen.

Nicole berättar att det är en logistisk utmaning att få ihop parets gemensamma schema, de vill se till att någon av dem alltid är hemma med barnen.

”Foppa” packar barnens ryggsäckar och skjutsar dem till skola och förskola, han sitter på läktaren och följer Lennox hockeyträning i Zugs ungdomsverksamhet.

– Det är två eller tre gånger i veckan det är träningar, då får man släppa honom vid dörren och så byter några damer om på honom. Man får inte komma in i omklädningsrummet eller ens korridoren, utan de sköter allt och skickar ut dem på isen. Så föräldrarna är inte ens i närheten, det var lite tufft för honom i början med språket och att inte känna någon. Jag gillar att han har en väldigt bra inställning, det är lite annorlunda än för mig för han vill göra mål, säger ”Foppa”.

Tänker fortsätta utvecklas

Sportbladet har också fått kommentarer av ”Foppa” i anslutning till dokumentären.

Som det ser ut nu kommer familjen att bli kvar i Schweiz.

– Jag vet inte riktigt, vi trivs väldigt bra här. Vi har inga planer på att flytta hem nu, men vi får se, säger ”Foppa”.

Hur tror du att ditt liv och jobb ser ut om tio år?

– Det har lugnat ned sig lite, barnen kommer att vara mer självständiga. Livet ändrar sig nog inte jättemycket, jag kommer att fylla dagarna med så mycket som möjligt för att utvecklas.

I Skavlan i SVT tidigare i december pratade ”Foppa” om att de var oroliga för att de inte skulle få så många vänner i Schweiz, då han hört att schweizarna har stor integritet och inte är så lätta att lära känna.

– Det man har hört innan är att de har ett lite annorlunda tänk än vi svenskar. Jag har 4sports-gänget så det är enkelt så. Det är enklare för mig än andra att komma in tror jag – i alla fall i hockeydelen, de vet vem jag är. Jag har mitt gäng, jag letar inte aktivt, jag har fullt upp på dagarna.

Kollar Modos matcher

På agentfirman 4sports står ett klassiskt svenskt bordshockeyspel som de spelar på och varje morgon samlas de framför en stor tv för att kolla in vad som hänt i nattens NHL.

”Foppa” ser mycket hockey och följer bland annat tidigare klubben Modo som topplag i hockeyallsvenskan.

– Jag tycker att Mattias Norlinder har tagit flera steg och har gjort det bra, och en annan som gjort det bra är Jonathan Johnson. Henrik Björklund har presterat jättebra i den formationen som han har spelat i, han har öst in baljor och jobbat hårt varje match. Sedan har Adam Tambellini kommit in och varit en stor bidragande faktor till att Modo är ett av topplagen i hockeyallsvenskan, säger ”Foppa”.

Vilka spelare är du mest nyfiken på i stundande JVM i Tjeckien?

– Jag följer som sagt Mattias Norlinder som jag tycker är riktigt bra. Sedan tycker jag att Lucas Raymond tillhör de bättre, många av dem var ju och spelade VM med J18 i Örnsköldsvik i april när jag var på plats. Det kommer även att bli spännande att följa Tobias Björnfot och Nils Höglander.

Foto: Dplay

”Inte otrevlig mot mig”

I dokumentären visas också gamla bilder när Marc Crawford som huvudcoach i Colorado Avalanche hyllar Peter Forsberg.

Under sina fyra första säsonger i NHL hade han Marc Crawford som huvudcoach – en säsong i Quebec Nordiques och tre säsonger i Colorado Avalanche i Denver, och bland annat vann de Stanley Cup tillsammans 1996.

Marc Crawford blev tidigare i höst avstängd som assisterande coach i Chicago Blackhawks i väntan på utredning, han anklagas för att ha använt fysiskt våld och förnedrat spelare.

– Jag har sagt det innan, han hade en tuff ledarstil, det går inte att säga något om. Jag kan inte säga att jag personligen for illa, för han gjorde inget mot mig. Man ska komma ihåg att vi hade ett bra lag och att vi vann mycket så det var inte så ofta man behövde skälla på oss. Jag tillhörde också de bättre i ett bra lag vilket gör det enklare, personligen kan jag inte säga att han var otrevlig mot mig. Han ville att jag skulle vara så bra som möjligt varje match, säger ”Foppa”.

Vinnarskallen finns kvar

Hemma vid huset syns gott om mål och målburar på tomten, ”Foppa” spelar gärna med barnen.

– Jag tycker att det är kul att lira, speciellt med Lennox där jag får lite motstånd. Jag försöker självklart att vinna varje match. Inte så jag kör järnet direkt, utan håller matcherna rätt jämna tills på slutet när jag försöker avgöra så snyggt som möjligt. Jag tror inte direkt på att man ska låta dem vinna, de skulle känna av det ganska snabbt.

Ser du dig själv i någon ledarroll i barnens idrottande framöver?

– Det vet jag inte, det skulle vara kul men nu är jag på sidan om. Mitt jobb går ju mycket ut på att resa och man måste vara närvarande mest hela tiden om man ska vara med i tränarstaben, så då måste jag lägga om jobbet. Som sagt, det skulle vara lockande så klart.

Hur ser julfirandet ut hos familjen Forsberg-Nordin?

– Vi har en gran som lyser, det har vi ju, men det är väl typ allt eftersom vi ska hem till Sverige över jul. Vi är absolut inte värst på gatan när det kommer till juldekorationer. Jag kommer inte att vara tomte, barnen skulle känna igen mig.

Gillar Maradona

Var kommer namnen Lennox, Lily och Diego från?

– Vi båda bestämde namnet Lennox. Nicole läste om någon fransk modedesigner som hette Lennox och hon gillade det. Själv associerar jag Lennox till Lennox Lewis, så jag tycker att det var helt okej, haha.

– Lily var det Nicole som bestämde. Det var någon modell, Lily Donaldson, som Nicole hämtade inspirationen ifrån.

– Jag gillar Maradona-tiden, men det är faktiskt inte därför som Diego heter som han gör. Jag bara gillar det namnet så jag bestämde Diego. Nicole gick med på att vår femte grabb skulle få heta Diego, men jag lyckades under graviditeten förhandla upp det till grabb nummer två.

”Foppa” ropar på ”Digge” när det är dags att åka till förskolan, på ryggen har han en klassisk svensk friluftsryggsäck.

Zug, med 30 000 invånare, ligger vackert inbäddat i det schweiziska landskapet och är en av de rikaste kommunerna i hela Europa med låg skatt och många internationella företag.

Huset har utsikt över Zugsjön och bergen runt om, på baksidan finns en egen pool.

Nere vid sjön tar ”Foppa” en tur med sin egna snabba motorbåt och slappar ute på vattnet.

Här kan ni se Dplay Original-dokumentären Peter Forsberg: Välkommen till Foppaland (extern länk).

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey

Schweiz