Leksands succéstart – i ”Slaget om Siljan”

avKristoffer Bergström, Marcus Leifby

MORA/STOCKHOLM. Hela Dalarna och halva Sverige är engagerat i ”Slaget om Siljan”.

Men efter att Leksand vunnit första ronden mot Mora med 5–3 försöker deras tränare Roger Melin med det hopplösa uppdraget att dämpa de hetaste känslorna.

– Jag vill inte att vi ska dras med i ett rivaliserande krig, säger han.

För tredje året i rad bjuds Hockeysverige på dalakval då Leksand och Mora över sju matcher gör upp om en SHL-plats. De två tidigare matchserierna vann Mora: med 4–2 för två år sedan, med 4–1 i fjol.

Också i år såg Mora ut att öppna bäst.

20–4 i skott till Mora

De tryckte ner gästerna i Jalas Arena, bombarderade med skott – men släppte in två mål på omställningar i första perioden. Jon Knuts gjorde det första, Linus Persson det andra på en elegant enhandspassning av Mattias Ritola.

Vid första periodpausen hade Mora 20–4 i skott. Leksand hade 0–2 i mål.

– De kommer ut ganska starkt och det hade vi förväntat oss. Vi var förberedda på att det skulle bli anspänning men jag tycker att vi rider ut det, säger Knuts.

Två minuter in i andra perioden stod det 0–4 efter mål av Daniel Gunnarson och Anton Karlsson.

Avgjort och uppgivet? Inte mellan två så bittra rivaler.

Mål i öppen kasse

Sebastian Hartmann sköt 1–4, John Persson gjorde 2–4 och Matt Bailey 3–4 en bit in i period tre. Då återstod mer än åtta minuter av matchen och en febril kvitteringsjakt tog vid.

Men Mora kammade noll. Trots ett sent powerplay och mer än en minut med tom kasse hittade Mats Lusths mannar inga vassa chanser. I stället placerade Leksands lagkapten Martin Karlsson in slutresultatet 3–5.

Segern var Leksands elfte raka, men Roger Melin var lågmäld efter den.

– Det är bara första matchen så man får hålla inne på känslorna lite. Självklart är det roligt att vinna matchen men livet går vidare, säger tränaren och fortsätter:

– Jag har försökt tona ner det. Jag vill inte att vi ska dras med i ett rivaliserande krig. Det får media och supportrar stå för. Jag hoppas att alla i laget ser det som en hockeymatch som vilken som helst. Jag känner inte att det ska vara någon sorts rivalitet. Jag är imponerad av Moras resa.

Om något talar för Mora nu så skulle det vara att Leksand också vann första mötet i fjol, men sedan tappade fyra raka. Jon Knuts tror inte att historien upprepar sig.

– Vi har en fantastiskt härlig grupp i år, med en sammanhållning som svetsats ihop under resans gång. Rollerna sätter sig mer och mer.

Tar ni det här?

– Ja.

ARTIKELN HANDLAR OM