”Förtjänar inte mer – produkt ingen vill se”

Lönegapet mellan herr- och damhockeyspelare är väldigt stort.

Fullt rimligt tycker SDHL-målvakten Sofia Reideborn.

– Hockey är en hobby för oss, säger hon till Sportbladet.

En kartläggning av löner inom svensk ishockey visade att genomsnittslönen för en manlig hockeyspelare är lika mycket som för ett helt damlag. Publiceringen engagerade – och väckte många olika slags reaktioner.

– Helt ärligt... Det suger. Nu blev jag förbannad, sade Luleås Ronja Savolainen till Expressen.

Sofia Reideborn, som är målvakt i SDHL-laget SDE, tycker däremot att damhockeyspelare får lönen de förtjänar.

– Jag tycker att löneskillnaden är rimlig. Om du tittar hur det är på matcherna så är det absolut ingen publik och det är svårt att locka sponsorer. Linköping försökte nyligen med ett arrangemang där de skulle slå publikrekord. Då hämtade 3 600 ut biljetter, och till nästa match var 60 av dem tillbaka, säger Sofia Reideborn till Sportbladet.

Lönegapet mellan herr- och damhockeyspelare är väldigt stort. Fullt rimligt tycker SDHL-målvakten Sofia Reideborn.
Lönegapet mellan herr- och damhockeyspelare är väldigt stort. Fullt rimligt tycker SDHL-målvakten Sofia Reideborn.

”Bojkotten skrämde iväg”

20-åringen menar att svensk damhockey måste vara ödmjuk och ärlig för problematiken som finns.

– Hockey är en hobby för oss, och ingen annan ska betala för en hobby. Vi kan inte kräva lönerna som herrarna har, och vi kan inte tvinga folk att gå och kolla.

Vad krävs för att få en förändring?

– Falsk marknadsföring är inte bra, till exempel det där med Linköpings jakt på publikrekord är ju bara en match. Men tittar du på hela produkten så kommer du inte bli imponerad över publiksnittet. Jag tror att man har skrämt iväg många från arenorna med den bojkott som damkronorna hade under hösten.

”Ingen annan ska betala för en hobby”, säger Sofia Reideborn.
”Ingen annan ska betala för en hobby”, säger Sofia Reideborn.

– Vi kommer att kämpa för att det ska bli bättre men just nu kan vi inte bevisa att vi förtjänar att tjäna mer än vi gör. Det är bara att inse, vi har en produkt som ingen vill se och vi spelar i B-VM.

Reideborn är inne på sin femte säsong i SDHL, och tycker att kvalitén på ligan har blivit bättre.

– Namnbytet från Riksserien har gett ett mer seriöst intryck, och C More och SVT har börjat sända, vilket är bra. Sedan är det ju inte svenskorna som är de bästa i serien, och det är de svenska spelarna vi måste få fram. Jag tror att småtjejer måste ändra fokus, de måste leka hockey mer som killar gör.

Undersökningen ”Jämställd hockey – för framtiden”, gjord av Novus, har granskat jämställdheten inom elithockeyn i Sverige. Det är 92 kvinnor och 62 män i våra två högsta ligor, SHL och hockeyallsvenskan respektive SDHL och damettan, som har svarat på undersökningen.

Sofia Reideborn under en SDHL-match med SDE.
Sofia Reideborn under en SDHL-match med SDE.

Tjänar herrarna för mycket? Hur ska glappet minska? Och hur ska damhockeyn utvecklas för att locka mer publik?

Tyck till här!

Vad tycker du om lönegapet inom hockeyn?
Chatt om hockeyns lönegap
Skriv inlägg

 • Vilken klok kvinna sofia är. Bara att hoppas publiken börjar komma så damerna kan få tjäna lite pengar

  Jenny

 • Damerna får jobba sig ifatt helt enkelt, har själv spelat i Rögle på 80-talet. Då var det mer ett fritidsintresse än ett jobb trots att vi tränade 4 gånger i veckan och spelade 2 matcher i veckan vid sidan av fulltidsjobb. Det började med jobbet på isen sedan kom lönerna med i bilden i takt med utvecklingen. Tycker inte det är något konstigt med det. Dom stora pengarna kom ju med betal-TV inträdet.

  Lasse C

 • Varför tillåter man tränarna/lagledarna plocka in barn 12-17 år i dam seniorlagen oavsett serie. Fastän det finns massor med duktiga och vältränade damseniorer. Det måste in en lag och diskussion att lägsta åldern att få spela dam och herr senior hockey och fotboll ska vara 18 år. Idag speciellt på damsidan så verkar tränarna/lagledarna för att flick barnen 12-17 år ska spela och träna i Seniorlagen. Hur kan Svenska hockey förbundet och Svenska fotbolls förbundet tillåta detta och Distrikt hockey förbunden och distrikt fotbolls förbunden. Jo ingen bryr sig.

  Lena

 • Hockey är precis som alla andra jobb där man betalas efter vad man presterar, tex säljare.Om de inte kan sälja sin sport till tittare (de som betalar) Då är deras produkt död och inget som kan tvingas bli stort.Supply and Demand gäller här som överallt annars!

  Mike

 • Nicklas Foresti Läs nedan,så ser du publiksnittet.Betalar ju inte ens kostnaden för isen.Men vill du stödja damhockeyn,lös säsongsbiljett,åk med laget på borta resor.Om du och alla andra rättvisetyckare gör så:PROBLEM SOLVED!!!

  Tommy Malmstroem
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!