Stjärnan kritiserar förbundet: ”Visar inte ett skit”

avMattias Karlsson

Damkronorna åkte i vintras ur VM:s A-grupp under mästerskapet i Finland.

Nu går stora ishockeyprofilen Erika Grahm till attack mot sitt förbund.

– Jag tror inte det bara är spelarnas och ledarnas i det senaste lagets fel, säger hon i Hockeypuls podcast.

För Damkronorna väntar i vinter B-VM i Frankrike i stället för A-VM i Kanada.

Stjärnspelaren Erika Grahm visar sitt missnöje med hur damernas behandlas av Svenska Ishockeyförbundet i Hockeypuls podcast.

– Jag har sagt det hela tiden, de måste börja där, vad vill de med Damkronorna? Det är jättekul att höjdarna på förbundet skriver fina krönikor i tidningarna om jämställdhet, flickhockey och allt vad det heter, men mot oss spelare visar de inte ett skit, säger hon.

Erika Grahm tycker att det är stor skillnad hur förbundet satsar på herrarna och damerna.

– En sak som är helt sjuk är att vi spelare som åkte ur tidigt i slutspelet fick vänta sex veckor på VM-förberedelser – det var en ny situation, absolut, men vi fick inte ens en helg tillsammans. De hade kunnat ta oss till Stockholm en helg, det hade inte kostat mycket – jag hade till och med kunnat betala min egen resa för att få åka och träna med delar av landslaget, säger hon.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN
Grahm under VM i Tyskland – hennes sjätte VM-turnering

SHL hjälpte till

När damspelarna åker på landslagsuppdrag måste de ta ledigt från sina jobb och hon menar att det inte finns någon uppbackning från förbundet.

– Vi har haft ersättning för förlorad arbetsinkomst i år, men det skulle först inte vara det. Det var SHL som sköt till pengar där vilket vi är otroligt tacksamma för. Förbundet är duktiga på att ducka frågor och tycka att klubbarna ska sköta och ta ansvar, men de måste ändå se till verkligheten. Det är ganska olikt jämfört med hur herrarna har det och jag tycker att det är dåligt att de duckar för frågorna i stället för att stå för det: ”Ja, det är för dåligt. Och det är så här det är”, säger hon.

28-åriga forwarden Erika Grahm har spelat sex VM och två OS, hon har åtta säsonger som kapten och ett SM-guld i Modo.

Från och med förra säsongen är Erika Grahm kapten för Brynäs SDHL-lag och sportslig ansvarig för klubbens damsektion.

ARTIKELN HANDLAR OM