Bomben: Kvalhjälten kan återvända

Timrå kan få en riktig drömförstärkning till kommande säsong.

Enligt Sportbladets uppgifter överväger Jonathan Dahlén, 21, att återvända till svensk ishockey och då är Timrå hetaste alternativet.

Jonathans agent dementerar uppgifterna.

Timrås SHL-sejour blev bara ettårig, vilket betyder att sportchefen Kent Norberg mer eller mindre tvingas bygga ett helt nytt lag inför kommande säsong i allsvenskan. Ett arbete som har kommit en bra bit på vägen. 

Och faller alla bitar på plats kan Norberg förgylla till sitt lagbygge med en riktig spetsspelare. Enligt vad Sportbladet erfar är det högst osäkert om Jonathan Dahlén återvänder till Nordamerika kommande säsong. Uppgifter säger att Dahlén har haft svårt att acklimatisera sig till både spelet och ledarstilen i AHL.

Men det är inte SHL-spel som är huvudalternativet om han blir kvar i Sverige. Enligt samma uppgifter är det i så fall allsvenska Timrå som är Dahléns huvudspår. 

Jonathan Dahlén har fått en tuff start på sin NHL-resa. Hösten 2017 drabbades den skicklige forwarden av körtelfeber när han skulle försöka slå sig in i Vancouver Canucks. I stället åkte Dahlén hem till Sverige och valde lite överraskande bort SHL-spel för att i stället återvända till allsvenskan Timrå. 

Ett beslut som blev en succé, både för Dahlén och Timrå.

Klubben tog överraskande steget upp i SHL och Jonathan Dahlén var den stora kvalhjälten.

Avslutade säsongen skadad

I höstas gjorde Dahlén ett nytt försök att slå sig in i Vancouver men flyttades omgående ner i farmarlaget Utica där han svarade för 29 poäng på 50 matcher men också vantrivdes med ledarskapet.

Dahlén har själv berättat hur dåligt han mådde: 

– Det har varit jobbigt när man inte vill komma till hallen på dagarna, man tycker att det är jobbigt och man sitter på matcherna och vill att det ska ta slut, sa han i en intervju med Sundsvalls Tidning i samband med att han trejdades till San Jose.

Den svenske forwarden fick också via sociala medier hård kritik från vissa Canucks-fans.

Väl i San José blev det spel med AHL-laget Barracuda. Där blev det bara sju matcher innan Dahlén drabbades av en överkroppsskada och åkte hem till Sundsvall i samband med att AHL-slutspelet inleddes. 

Sedan dess har Dahlén jobbat tätt med tidigare storspelaren Niklas Sundström som numera jobbar som både scout och utvecklingscoach för San Jose och dessutom bor i Örnsköldsvik.

Ett år återstår med kontraktet med San Jose, men det är inte alls säkert att det blir spel i Nordamerika kommande säsong.

Enligt Sportbladets uppgifter kommer Dahlén och hans agenter att ha diskussioner med San José under sommaren för att komma fram till vad som är bäst för båda parter. 

– Jonathan har ett år kvar på avtalet med Sharks. Han tränar nu hemma i Sundsvall och förbereder sig för nästa säsong. Det stämmer att Jonathan berättat i media att han inte är nöjd med sin säsong, även om det gick bättre efter det att han trejdats till Sharks. Precis som med alla spelare i NHL, speciellt under rookiekontraktstiden, så kommer vi utvärdera säsongen med Sharks nu i sommar, och planera framåt. Inga planer finns annat än att JD kommer spela i Sharks organisation nästa säsong. Vi, eller Jonathan, har inte haft några som helst samtal med svenska eller andra europeiska klubbar, säger agenten Claes Elefalk.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!