Hockeyallsvensk besvikelse efter beslutet

Uppdaterad 2019-06-17 | Publicerad 2019-06-15

Play off-spelet till SHL ersätts av en garanterat plats vad gäller upp- och nedflyttning mellan Sveriges två högsta serier.

Hockeyallsvenskans vd Stephan Guiance är besviken.

– I dag förlorade vi, men vi är demokratiska och måste acceptera det här beslutet, säger han.

Följ ämnen

I dag klubbades motionen om en ny seriestruktur igenom på Svenska Ishockeyförbundets årsmöte i centrala Stockholm.

Play off och kvalserien försvinner och ersätts med en garanterad uppflyttning mellan svensk hockeys tre högsta serier varje säsong.

– Det är ingen hemlighet att vi är besvikna på utkomsten av det här mötet. Vi tycker det är bra med direktuppflyttning, men utöver det hade vi velat ha ytterligare en kvalplats, säger Hockeyallsvenskans VD Stephan Guiance till Sportbladet och fortsätter:

– Vi vill utöka rörligheten mellan ligorna för vi tycker att den ekonomiska skillnaden mellan SHL och hockeyallsvenskan är för stor och ett sätt att råda bot på det är att öka rörligheten.

”I dag förlorade vi”

Hur kval- och slutspelsuppläggen kommer se ut för att avgöra vilket lag som flyttas upp eller ned ingår inte i förslaget som nu röstats igenom.

Det kommer i stället ligorna att fastställa i samarbete med Svenska ishockeyförbundet under den kommande säsongen.

– Vi får se hur det här påverkar oss, vårt arbete med den nya seriestrukturen börjar redan på tisdag i samarbete med vår årsstämma, säger Gauiance.

Kan ni överklaga, eller är det bara att acceptera utfallet?

– Vi håller på med sport, och i sport kan man kan vinna och förlora. I dag förlorade vi, men vi är demokratiska och måste acceptera det här beslutet. För vår del handlar det om att spela pucken där den ligger och försöka göra det bästa av situationen, säger Guiance.

Påverkar ekonomin

Beslutet kan även resultera i ett ekonomiskt tapp för hockeyallsvenskan, som äger rättigheterna till kvalspelet i slutet av säsongen.

– Vi har lyckats kommersialisera det slutspelet, både med medierättigheter och även genom sponsorer som köpt namnrättigheter. Det är klart att det kommer påverka i någon form, absolut.

Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson kommenterar hockeyallsvenskans besvikelse.

– Jag ska naturligtvis inte recensera vad han säger. Men jag kan konstatera att när Ola Lundberg hade lagt sin utredning så skickade vi ut den på remiss. Det var en viktig del i Olas utredning och alla remissvar svarade samstämmigt att vi är för direkt upp- och nedflyttning. Därför är inte jag förvånad att förbundsstyrelsen beslutade enligt styrelsens förslag i dag, säger han.