Duckar på frågan om pengarna som kunde löst krisen

Uppgifter: 350 000 kronor har fortfarande inte använts

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:

Härvan runt Damkronorna fortsätter. Nu har Sportbladet uppgifter att det fortfarande finns 350 000 kronor i öronmärkta SHL-medel för Damkronorna.

Pengar som kunde förhindrat den nuvarande landslagsstrejken. Men Ishockeyförbundet duckar på frågan om pengarna finns kvar.

– De pengarna är inte använda till förlorad arbetsförtjänst, säger ordförande Anders Larsson till Sportbladet.

För ett år sedan valde Ishockeyförbundet och SHL att göra ett samarbetsavtal gällande Damkronorna.

Både SIF och SHL avsatte 400 000 kronor till en pott som skulle dämpa fallet för Damkronorna när Sveriges Olympiska Kommitté tog bort sitt ekonomiska stöd. Pengarna skulle användas för att hjälpa Damkronorna med ersättning för förlorad arbetsförtjänst under 2018–2019.

Nu framkommer uppgifter till Sportbladet att en stor del, cirka 350 000 kronor, från det öronmärkta kontot för Damkronorna fortfarande inte har använts.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Johanna Hemming-Hamberg, kommunikationschef för SHL

”Är en viktig fråga”

Johanna Hemming-Hamberg är kommunikationschef för SHL:

– Jag har inte fått den informationen, men det kan jag kolla upp. Ersättningen till Damkronorna är en viktig fråga för SHL, vår styrelse och vår organisation kommer nu att avvakta vad Sif (Ishockeyförbundet), SDHL och spelarfacket Sico kommer fram till i arbetet med att ta fram en långsiktig och gemensam plan med Ishockeyförbundet.

Hur ser SHL på att Damkronorna inte får någon ersättning?

– Jag har som sagt inte information om det, så där måste jag be att få återkomma. Men helt klart går det inte att jämföra de muskler som SDHL och SHL har. Vi har varit ett aktiebolag sedan 2001 och Elitserien har funnits sedan 1975, säger Hemming-Hamberg och fortsätter:

– SDHL, som fick sitt kommersiella avtal med Ishockeyförbundet under våren 2019, måste ges en chans att bygga upp sin egen ekonomi. Nu behöver SIF och Damkronorna diskutera vad som hänt och ta fram en långsiktig plan tillsammans med SDHL. Den planen vill SHLs styrelse titta på som underlag i diskussionerna med SDHL.

Foto: TOMI HÄNNINEN / BILDBYRÅN

Hänvisar alla frågor till Anders Larsson

Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt vill inte svara på Sportbladets frågor om det finns 350 000 kronor kvar och hur mycket i så fall ett landslag kan få för den summan.

Via mejl hänvisar Boustedt till Anders Larssons svar i måndagens intervju med Sportbladet.

– Det här var en ettårslösning inför modellen som vi nu har med SDHL, vi tog höjd för en summa på 800 000. Hela summan gick inte åt och det är en dialog som vi för och kommer att föra med SHL, naturligtvis. Kan vi använda pengarna på annat sätt eller hur hanterar vi dem? sa Larsson i måndags.

Alla pengarna har inte använts, men de finns fortfarande kvar?

– Den här… Det man ska säga är att vi fattade ett beslut tillsammans med SHL om att möjliggöra ersättning för förlorad arbetsförtjänst föregående säsong och det har vi gjort. I det beslutet tog vi höjd för att den summan skulle uppgå till max 800 000 kronor, 400 från förbundet och 400 från SHL. Allt har inte gått åt och det behöver vi fortsätta föra en dialog med SHL om hur vi hanterar de övriga pengarna vi tog höjd för, säger Larsson.

Men de pengarna finns kvar?

– De är inte använda till förlorad arbetsförtjänst, säger Larsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE