”Ingen kan leva på den lönen – är avgörande för spelarna”

Publicerad 2019-08-15

Damkronorna strejkar på grund av ett avtal som inte förlängdes med svenska ishockeyförbundet.

Nu talar det mesta för att den infekterade konflikten kommer dra ut på tiden.

– Det finns ingen dialog alls, säger Klara Stenberg, ansvarig för SDHL på SICO.

Förra säsongen hade spelarfacket SICO ett avtal med svenska ishockeyförbundet om ersättning för förlorad arbetsinkomst vid landslagsspel, då majoriteten av spelarna har ett heltidsarbete vid sidan om hockeyn. Men den överenskommelsen löpte ut i april – och ett nytt avtal har inte tagits fram.

I stället förnyades ett avtal mellan förbundet och SDHL, där de övergick till samma modell som herrhockeyn har haft under flera år. Det avtalet går ut på att klubbarna har fått större möjligheten att betala ut goda ersättningar till sina spelare, då ligan har fått ta över alla kommersiella rättigheter.

Förbundet menar alltså på att det är SDHL:s ansvar att spelarna har tillräckligt betalt för att ha råd att spela i landslaget – och att ersättning för förlorad arbetsinkomst därför inte behövs.

”Har inte hört av sig”

Men Klara Stenberg, spelarfacket SICO, menar att lönen som spelarna får från klubbarna inte alls räcker till.

– Där har vi ett problem. Det är lätt att säga att man kan leva på inkomsten från klubben, men så är det inte. Ingen kan leva på den lönen, säger Stenberg och berättar att det inte finns någon dialog alls mellan förbundet och spelarfacket:

– Vi får se vad som händer under dagen, men de har inte hört av sig än. De vill inte se vad spelarna vill ha och hänvisar bara till avtalet mellan dem och SDHL.

Hur länge kan strejken pågå?

– Det vet jag inte, men alla hoppas ju på en lösning. Ingen vill att det här ska pågå länge. Det här rör sig inte om stora summor, men för spelarna själva blir det avgörande.

Hoppas på snabb lösning

Agne Bengtsson, ordförande på SDHL, bekräftar att förbundet upplåter alla kommersiella rättigheter till ligan.

– Meningen är att vi ska dra in mer pengar till ligan och till klubbarna. Det är ett långsiktigt arbete för att skapa bättre ekonomiska förutsättningarna för tjejerna och för klubbarna, men det är vi inte i mål med riktigt. Vi har nått framsteg men har inte tillräckligt för att dela ut överskott. Vi jobbar för att dra in mer intäkter till ligan men det är som sagt ett långsiktigt arbete, säger han.

Bengtsson berättar att det är viktigt för ligan att de har spelare som spelar i landslaget, och att han därför hoppas på en snabb lösning.

– Förbundet och tjejerna måste slå sig ner för att reda ut det här. Intresset för hela ligan växer om de spelar i Damkronorna.

Sportbladet har sökt förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt

Följ ämnen i artikeln