Wennerholm: Sämsta jag sett någonsin

avMats Wennerholm

Foto: BILDBYRÅN

MOSKVA. Tre Kronor skriker efter segrar, men åker till Channel One Cup i Moskva klassade som stryklag.

Det här kan vara det tunnaste landslag jag någonsin sett på papperet.

Sämsta Tre Kronor någonsin.

Ändå hoppas jag på något stort här i Moskva.

Jag är inte ute efter att klanka ner på de spelare som är här. De har alla förtjänat det. Det är många intressanta namn och spelare som kan växa.

Och det är lyckligtvis inte likhetstecken mellan hur ett lag ser ut på papperet och vad de senare presterar på isen. Titta på Team Europa i World Cup, som växte som lag och slog ut ett svenskt Dream Team i semifinalen. Det var i ungefär samma läge som svenskarna är nu inför den här turneringen. Utdömda och sågade, men ett lag som vände det negativa förhandssnacket till något positivt.

Jag hoppas på ett liknande lyft för det här svenska laget som har allt att vinna och absolut inget att förlora.

Aldrig varit så nederlagstippat

De är bottenrankade i den här turneringen efter tre raka förluster i Karjala Cup och Svenska Spel ger oddset 5,10 på Sverige i öppningsmatchen mot Ryssland. Det är rena blåbärsoddset och jag tror aldrig jag sett ett svenskt landslag vara så nederlagstippat. Av sin egen huvudsponsor, dessutom.

Men jag förstår dem.

Ryska Ishockeyförbundet firar 70 år i samband med den här turneringen och de ställer det bästa de kan på isen.

Ilja Kovaltjuk är tillbaka i landslaget efter att ha saknats både i VM i Moskva i våras och i World Cup. Dessutom är Pavel Datsyuk hemma från Detroit igen och med i laget, även om det finns större stjärnor än honom numera.

Nej, jag räknar till hela katalogen av hemmastjärnor i KHL när jag går igenom det ryska ­laget.

Chansen för Sverige att vinna öppningsmatchen här i Channel One Cup känns ungefär lika stor som att hitta en ärlig taxichaufför i den här stan.

Jag har varit inne på svensk landslagshockeys nedgång tidigare efter några år av besvikelser och misslyckanden i VM och inte minst World Cup senast.

Det är inte nye förbundskaptenen Rikard Grönborgs fel, även om jag tycker han misslyckades med sitt svenska Dream Team i Toronto. Att det blev tre raka förluster i Karjala Cup kändes inte som samma katastrof.

För verkligheten är att möjligheterna som svensk förbundskapten är sämre än någonsin.

CHL är ett elände

Även KHL har börjat stoppa spelare och Champions Hockey League har blivit ytterligare ett hinder, då turneringen krockar med landslagsturneringarna.

CHL är ett elände.

Det har jag alltid sagt. Turneringen ingen svensk vill ha, utom möjligen Frölunda.

Dessutom är Channel One Cup här i Moskva en turnering som alltid drabbas av återbud.

Historiskt sett har ingen turnering i Euro Hockey Tour haft så många svenska spelare som blivit akut sjuka eller hittat skador ingen visste fanns.

Det nya den här gången är att två av ersättarna för de som tackade nej också sa njet till den här turneringen.

Målvakten Markus Svensson och Frölundas Johan Sundström lämnade återbud lika snabbt som de kom in.

Jag ska inte ifrågasätta de skäl som angetts som orsak den här gången. De går säkert att försvara. Men det blev sex ändringar från den ursprungliga truppen och det är i grova drag ett tredjedels landslag. 

Ganska uppseendeväckande när man ser på det viset.

Ingen mer pilsnerkorv

Själv gillar jag Moskva, det är en världsstad med en enorm historia och i dag behöver man inte värma Bullens pilsnerkorv på elementen längre för att få i sig något att äta. Något som både jag och Tre Kronor gjorde så sent som på 1980-talet. 

Men så här i december är stan inte lika charmig som under hockey-VM i våras, då Röda Torget badade i sol och det kändes som högsommar redan i maj.

Jag tänkte ta en promenad till julpyntet och uterinken på Röda Torget när jag landat den här gången, men vände efter några hundra meter under en blytung himmel från vilken snön föll ymnigt och det var minus tolv i luften. Om det nu går att kalla det luft på en paradgata där trafiken står still.

Jag hade istappar i skäggstubben efter bara några meter i motvinden och luften kändes som ett avgasprov hos Bilprovningen.

Det var bara att återvända in i stugvärmen igen.

Tre Kronor kommer inte att ha ­samma utflyktsväg här i Channel One Cup.

Det kommer att blåsa emot redan från början. Räkna inte med någonting annat.

ARTIKELN HANDLAR OM