Abrahamsson: ”Montén fick exakt de svar han ville ha”

Men det här betyder väldigt lite när spelet om medaljerna inleds

Tomas Montén.
HOCKEY

En överkörning av guldfavoriten Ryssland och det är nu vi ska börja ropa om svenskt guld?

Nej, glöm det.

Men det går inte att komma ifrån att det såg förbaskat bra ut.

Jag har varit med om svenska lag som gjort både bra och dåliga träningsmatcher inför JVM-turneringar. Jag har på nära håll följt Juniorkronorna som inte har förlorat en gruppspelsmatch på nio år.

Även jag har genom åren lurats och förblindats av briljant spel i träningsmatcher och gruppspelsmatcher.

Vad vi ska ha klart för oss är att det betyder väldigt väldigt lite när spelet om medaljerna inleds.

Jag tror inte att den rutinerade och lurige ryska ryske förbundskaptenen Valerij Bragin känner sig speciellt orolig på grund av det här.

Ryssland har av flera experter pekats ut som den tyngsta guldfavoriten och den här matchen förändrar ingenting i sak. Är det något Bragin varit bra på genom åren är det att få de ryska lagen att växa under turneringen.

Den kedjan imponerade

Med det sagt fick Tomas Montén exakt de svar och det styrkebesked han ville ha med bara fyra dagar kvar till JVM-premiären. Solklara 4–0 mot Ryssland och ett klart övertag i både skottstatistik och klara målchanser.

Defensivt var det stabilt, även om inte Ryssland såg ut att ha någon bra kväll. Felix Sandström stod i mål och han blir precis som förväntat förstemålvakt när turneringen inleds.

Sverige snurrade på sju backar och unnade sig lyxen att vila Linköpings Gabriel Carlsson.

Offensivt var det mycket som såg intressant ut. Inte minst kedjan med Filip Ahl, Joel Eriksson Ek och Alexander Nylander. Trion svarade bland annat för två mål.

Lurade skjortan av världsmålvakten

Men det är framför allt bredden som imponerar. 

Tomas Montén har valt att fördela den offensiva kraften på tre kedjor. Elias Pettersson, Lias Andersson och Carl Grundström har sedan tidigare en grym kemi tillsammans. Jonathan Dahlén, Rasmus Asplund och John Dahlström är inte direkt någon dålig tredjekedja.

Det finns en enorm individuell skicklighet på väldigt många offensiva pjäser.

Nylanders och Elias Petterssons läckra straffar var ytterligare ett bevis på det. Båda två lurade skjortan av stormålvakten Samsonov, som många ser som en kommande NHL-stjärna.

När det gäller de tre första formationerna har jag svårt att se att landslagsledningen gör några större förändringar inför premiären mot Danmark. Där har nog Tomas Montén haft en ganska klar bild redan när han tog ut truppen.

De här tre tror jag får lämna

Men några måste lämna den här laget.

Intensiva Skellefteåduon Andreas Wingerli och Sebastian Ohlsson spelade inte mot Ryssland. Jag tror båda två är givna i truppen och räknar med att de placeras i en fjärdekedja med uppdraget att inte ge motståndarna en lugn stund.

Nu väntar några tuffa dygn för några av spelarna. Tre spelare (en back och två forwards) får det smått brutala beskedet att packa väskan och åka hem i stället för att förberedas sig för JVM-turneringen.

Ska jag ge mig på ett tips får det bli David Bernhardt, Tim Söderlund och Jonathan Davidsson.

Det handlar om en handfull spelare som ligger i riskzonen och vilka det blir som tvingas lämna tror jag inte har någon avgörande betydelse för slutresultatet i den här turneringen.

Spelarna som ska göra det här har jag redan räknat upp.

ARTIKELN HANDLAR OM