Svenska backlegendaren ska stoppa Juniorkronorna

HOCKEY

MONTREAL. Han är en av Sveriges mest meriterade backar med närmare tusen NHL-matcher, två Stanley Cup-titlar och ett VM-guld.

Nu ska Tommy Albelin, 52, vara med och försöka sänka Juniorkronorna.

– Självklart är det lite tvådelat. Jag är svensk i botten, men just nu så är jag med Schweiz och jag tror kan vi kan sätta Sverige på prov, säger Albelin, som numera är assisterande förbundskapten för Schweiz.

Foto: JIMMY WIXTRÖM, TT

Sent i kväll, klockan 23 svensk tid, spelar Juniorkronorna sin andra match i JVM-turneringen. Efter den enkla premiärsegern mot Danmark lär det bli betydligt tuffare mot Schweiz, som vann sin premiärmatch mot Tjeckien med 4–3.

Schweiz har bytt ut sin ledarstab från förra året och numera är det ett bekant ansikte som står i det schweiziska båset. 

Efter en lång spelarkarriär och flera år som tränare i NHL är Tommy Albelin deltidsscout för Toronto Maple Leafs. Men hans huvuduppgift under säsongen är att vara assisterande förbundskapten för både det schweiziska A-landslaget och juniorlandslaget. Till våren väntar VM i Köln och Paris. Men just nu är allt fokus på JVM och kvällens möte med Sverige.

Var med i Wien-guldet 1987

– Schweiz kontaktade mig efter förra säsongen, deras landslagschef ringde och frågade om jag ville komma och hjälpa till. Jag sa att jag jättegärna ville lyssna vilka arbetsuppgifter det gällde. I somras flög jag till Zurich och vi pratade mycket hockey och jag förklarade min syn på hockey och vad jag kunde hjälpa till med, säger Albelin.

Tommy Albelin är en av Sveriges mest meriterade backar. Han är dubbel Stanley Cup-mästare med New Jersey Devils och spelade 133 landskamper med Tre Kronor. Albelin var bland annat med och vann det klassiska VM-guldet i Wien 1987.

Nu ska han alltså för första gången coacha mot ett svenskt landslag: 

– Om vi mot förmodan skulle vinna skulle det kännas jättebra. Men självklart är det lite tvådelat. Jag är svensk i botten, men just nu så är jag med Schweiz och jag hoppas vi kan sätta Sverige på prov.

Juniorkronorna är favoriter i kväll, något Albelin tycker är naturligt:

–  Sverige har ett riktigt bra lag. De har allting som Kanada, USA och ryssarna har. Men vi ska göra det bästa för att försöka störa dem. Det blir en tuff uppgift, mycket tuff.

”Ska försöka ge Sverige en match”

Albelin fanns med som assisterande förbundskapten till Bengt-Åke Gustafsson i Vancouver-OS 2010. 

Har ni någon fördel av att du känner svensk ishockey bra?

– Nej, det vet jag inte, det var ett tag sedan och jag har varit i Nordamerika väldigt många år. Däremot har jag erfarenhet från små rinkar och kan ge lite information till våra spelare om vad som kan hända och var de kan lägga pucken. 

Hur går det i kväll då?

– Det blir tufft, men vi ska försöka ge Sverige en bra match. Men resultat är svårt att tippa. Om vi inte lyckas med de här smågrejerna i vårt spel kan det rinna iväg, säger Tommy Albelin.