Wennerholm: En drömresa mot VM-final

Foto: GRIGORY DUKOR / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Lundqvist storspelade mot Schweiz.

PARIS. Tack gode Gud för William Nylander, Nicklas Bäckström och Henrik Lundqvist.

De har gjort precis vad de ska göra sedan de landade här i VM.

Skillnad.

Det räddade Sverige mot Schweiz och tog oss vidare till en drömsemifinal mot Finland.

Utan de tre spelarna hade svenskarna suttit på ett plan hem igen redan under fredagen. Direkt Paris-Arlanda. Utslagna och med en stor fiaskostämpel över sig.

De gjorde hela skillnaden i den här matchen, där Tre Kronor faktiskt var utspelade långa stunder och framförallt i den andra perioden.

Jag sa att jag var lugn som en svensk filbunke inför den här kvartsfinalen mot Schweiz. Där i andra perioden var känslan mer åt darrande gelé-hållet.

Meningen var ju att det skulle lossna nu, men vi får tydligen vänta på det.

Nu blev det nästan tvärtom i en match som 22 schweiziska NLA-spelare stundtals dominerade bland alla svenska stjärnnamn från NHL.

Spelar som den Vezina Trophy-vinnare han är

I andra perioden var det Henrik Lundqvist mot Schweiz kändes det som.

Men det är samtidigt det han är här för.

Sverige har råd att spela dåligt och ändå vinna, när Henke spelar som den Vezina Trophy-vinnare han är.

Och det behövs bara några få chanser för spetsspelare som William Nylander och Nicklas Bäckström för att avgöra framåt.

Ta bara William Nylanders matchavgörande 2-1 där i andra perioden, då schweizarna ett tag såg ut som VM:s bästa lag och tryckte ner svenskarna i egen zon.

Oliver Ekman Larsson skickar en perfekt passning från egen förlängd mållinje och rakt upp i banan, där Nylander tar emot den i fart och stormar mot mål med backen Christian Marti hängandes i ryggen.

Och trots att han till sist blir kapad rakt över benen, gör han mål liggandes i luften.
Det kan bli en klassiker.

De har gjort hela skillnaden

Turmål?

Absolut inte. Det var en uppvisning som förklarade varför så många tror att William Nylander är en framtida superstjärna.

Det är kedjan med William Nylander, Nicklas Bäckström och Oscar Lindberg som burit svenskarna sedan de började spela tillsamamns. Jag hoppas de ska bära Sverige ända till ett VM-guld.

Och det är Henrik Lundqvist som ska rädda Tre Kronor, bakom ett så här långt oväntat darrigt försvarspel.

Nylander, Bäckström och Lindberg fixar resten. De har spelat tillsammans i tre matcher nu. På de matcherna mot Danmark, Slovakien och Schweiz har det gjort tolv poäng tillsammans och sex mål.

Sex av totalt elva svenska mål.

De har gjort hela skillnaden.

Drömresa mot en VM-final

Sverige vinner utan att spela bra och jag ser det som en styrka. Allt kan fortfarande bli bättre och det släpps till alldeles för många spelvändningar och öppna lägen bakåt.

Jag hoppas att det där sista steget kommer i semifinalen mot Finland på lördag, även om jag knappast tror att det behövs.

William Nylander och Nicklas Bäckström har de spetskvaliteter som krävs för att luckra upp den finländska betongmuren till försvar.

Resten fixar Henke.

▪▪▪

Som jag ser det har Sverige fått en drömresa mot en VM-final. De slipper både Kanada och Ryssland i en semifinal och nu även det unga USA som kanske imponerade mest i gruppspelet.

Sverige är bättre än Finland, även om det alltid kommer in andra ingredienser i en sådan match. Det gäller att vara ödmjuk mot ett Finland som rest sig från de döda här i VM-turneringen och gjorde en klockren match mot USA. Lauri Marjamäkis defensiva taktik blev till sist en fullträff. Nu slår de ur underläge, utan några som helst krav på sig. Det är alltid en livsfarlig kombination.

Den andra semifinalen blir också en höjdare.

Kanada mot Ryssland som är ett riktigt klassikermöte. Den semin kommer att kosta mycket kraft för det lag som vinner och tar sig till VM-final.

Jag tippade guld till Sverige redan innan den här turneringen startade. Jag har mindre anledning än någonsin att ändra mig nu.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM