Mejla

Mats Wennerholm

Wennerholm: Sparka Marjamäki redan nu, Finland!

KÖLN. Sitter i VM-staden Köln och tycker det är skönt att vara svensk.

Stackars, stackars, Finland.

Efter 1–5 mot Frankrike finns bara en sak att göra.

Sparka förbundskaptenen Lauri Marjamäki redan i dag.

Sverige har förlorat en OS-kvartsfinal mot Vitryssland med ett rent Dream Team borta i Salt Lake City 2002. Jag vet hur det kändes. Jag vet hur ilskna reaktionerna blev, hur besvikelsen åt sig ända in i själen på alla hockeyälskare.

Nu handlar det ”bara” om gruppspel, men borta i Finland verkar reaktionen efter Lejonens värsta nederlag i VM-historien vara ett enda stort rytande.

Ja, det är nästan en underdrift.

Lösningen på den akuta krisen?

Sparka Marjamäki nu, mitt under turneringen. Rädda vad som räddas kan.

Det kan låta drastiskt, men det var precis vad finländarna gjorde i JVM och på självaste nyårsafton. Förbundskapten Jukka Rautakorpi fick gå mitt under turneringen, efter ett liknande haveri då de regerande mästarna tvingades kvala sig kvar ett år efter JVM-guldet.

Tycker synd om finsk hockey

Jag vet inte vad som hänt med finländsk hockey, som störtdykt efter fjolårets fantastiska säsong. Det var succé varje gång de åkte ut på isen. Guld i JVM, guld i JVM för 18-åringar och VM-final mot Kanada i Moskva.

Jag har nog aldrig sett en nation sjunka så snabbt efter sådana enorma framgångar.

Nu startade den här säsongen med en sistaplats i World Cup, där finländarna inte vann en enda match. Och sedan har eländet bara fortsatt – ja, förutom JVM-silvret för 18-åringar.

Champagnen har bytts mot tjära och fjäder och jag kan inte låta blir att tycka lite synd om det här finländska VM-laget.

Det är ju ingen annan som gör det.

Men Lauri Marjamäki har varit ifrågasatt sedan han tillträdde och något fel var det när så många finländare tackade nej till VM. Inklusive nya superstjärnan Patrik Laine.

Finland var ju nära att förlora redan i VM-premiären mot Vitryssland, där ett sent power play-mål av Veli-Matti Savinainen räddade en knapp seger med 3–2.

Och nu 1–5 mot Frankrike.

1–5!

Trodde VM-maskotarna bytt om

Ett tag trodde jag att VM-maskotarna Asterix & Obelix bytt om till matchen.

Men det var naturligtvis en kombination av händelser och maximal utdelning för hemmanationen i en match där Finland vann skotten med 43–26.

Flyersfransosen Pierre-Edouard Bellemare gav till och med bort sitt pris som matchens lirare till målvakten Florian Hardy. Det visar hur bra Frankrikes egen Hårde Hardy spelade i målet.

Samtidigt:

Det var väldigt bra att Frankrike skrällde i ett Paris där det varit lite ljummet så här i VM-starten. Speciellt då fransmännen fick stryk av Norge i VM-premiären (2–3).

Nu fick de till och med presidentvalet att blekna. Det var ju över betydligt snabbare än den här matchen.

Guide: Hockey-VM, spelschema och matcher

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!