Hattrick av Luleås måltjuv

avJohan Håkansson

Måltjuven Patrick Cehlin tog onekligen uttagningen i Tre Kronor på rätt sätt.

Hattrick mot svenska mästarna HV 71 – en fräckis, ett drömmål och en i tom kasse.

– Landslagsplatsen har gett självförtroende, säger han.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYR N

Cehlin fick stora delar av fjolårssäsongen förstörd på grund av hjärnskakning. När Luleå värvade honom var det lite av en chansning.

En chansning som verkligen gått hem. Cehlin har varit Luleås genomgående bästa spelare denna säsong och formkurvan bara stiger och stiger.

– Jag tycker att jag har skapat hela tiden. Skillnaden från i början av säsongen är att puckarna trillar in nu. Det är charmen med hockey. Plötsligt går det mesta in.

Ja, Luleås snabba, tekniska måltjuv är i ett underbart stim. Först två mål mot Rögle, sedan en plats i Rikard Grönborgs Tre Kronor i Karjala cup. En uttagning som verkar ha gett en riktig boost.

– Man får ju ett ökat självförtroende. Så är det.

Mot HV 71 låg han verkligen bakom segern. Först gjorde han 1-0 på ett fräckt sätt där han bara styrde vidare en puck som studsat i kortsargen.

Läckert mål

2-0 var en riktig läckerbit i powerplay. Passningssnillet Niklas Olausson spelade ner pucken till Robin Kovacs, som snabbt passade vidare längs målburen. Cehlin högg direkt.

HV 71 jagade sedan kvittering hela den tredje perioden och tog ut målvakten med en dryg minut kvar att spela. Men då gick det som det så ofta gör. Cehlin fick pucken i egen zon och skickade in det avgörande målet över hela isen.

När gjorde du senast ett hattrick?

– Det var två år sedan i Rögle. Mot Linköping borta.

Cehlin har gjort Luleås fem senaste mål, vilket resulterat i två raka trepoängare och en klättring i tabellen.

– Det är trots allt det viktigaste. Vi har avslutat starkt inför uppehållet och spelar bättre och bättre. Vi släpper inte in mycket mål och det är trots allt där det börjar.

Och nu ska du ösa in mål i Tre Kronor är det väl tänkt?

– Varje gång man får dra på sig den blågula tröjan är det en stor ära. Något man verkligen ser fram emot. Men jag har inte hunnit tänka på det så mycket än. Nu ska jag ladda batterierna över helgen och sedan ta nya tag.

Med tanke på hur mörkt fjolåret var - njuter man extra mycket när hockeylivet leker så här?

– Jag njuter nog lika mycket i dag som första dagen jag kunde komma tillbaka till omklädningsrummet och må bra. Det är klart man är glad. Det är ju det här jag älskar.

Experterna tippar: Så slutar SHL 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM