Kritiken: ”Det är så jävla löjligt”

Luleå-tränaren trött på förbundets ’ursäkter’

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Leif Boork har efter den svaga säsongen med Damkronorna varit tydlig: SDHL-lagen har för många utländska spelare.
Luleå-tränaren Fredrik Glader är kritisk till förbundets syn på det hela.
– Att säga att det är orsaker till att de inte har den utvecklingskurva som de önskar är så brutalt fel, säger han.

Damkronorna har åkt på åtta raka förluster mot Finland det senaste halvåret samtidigt som lagen underifrån, som Schweiz, Tyskland och Tjeckien kommer allt närmare.

Förbundskaptenen Leif Boork har flera gånger under året gått och ut kritiserat SDHL för alla utländska spelare - den här säsongen har det varit runt 80 stycken.

– Det är bra att SDHL utvecklas och blir bredare, men det är för många utländska spelare i ligan. Vi underhåller dom bästa finländska spelarna i och med att dom är här och spelar i en bra liga. Om vi tittar på vilka som toppar mål och poängligorna så är det utländska spelare till väldigt stor del, sa han till hockeysverige.se efter vinterns fiaskoturnering i Tyskland bland annat.

”Så jävla löjligt”

Även generalsekreteraren på förbundet, Tommy Boustedt, har varit inne på samma linje och när VM nu bara är dagar bort berättar Fredrik Glader, tränare och sportchef i topplaget Luleå, hur trött han är på det snacket.

Utan en bredd som trycker på underifrån ser han i dagsläget inget problem med de utländska spelarna, som i hans lag är flera.

– Det är så jävla löjligt när förbundsfolket är ute och pratar om det. Det är som att de skäms över sina egna beslut, eller hur de väljer att satsa på damhockeyn, säger Fredrik Glader och fortsätter:

– Att säga att det är orsaker till att de inte har den utvecklingskurva som de önskar är så brutalt fel. Det är som att gömma sig bakom gardinen ungefär. Jag känner bara suck förbundsfolket. De har själv tagit beslutet om att utöka lagen i ligan från åtta till tio för inte så länge sedan. Diskuterades inte det då!?

”Hackas på klubbarna”

Glader är trött på att det som han uttrycker det ’hackas på klubbarna som sliter och driver på jobbet framåt nationellt’. Att prata om att det tas platser från juniorer eller utrymme från svenska landslagsspelare kallar han skitsnack.

– I vårt powerplay har Melinda Olsson, Emma Eliasson, Linn Peterson, Emma Nordin och Johanna Fällman spelat. Två spelar i landslaget eller har fått chansen till det under året.

– Nu är vi på väg att tv-sända VM och folk i stugorna kan upptäcka brister som annars inte kommer ut. Jag får känslan av att de är lite oroliga att utvecklingen inte gått som de önskat och att det är lätt att skylla på andra istället för att se sig själv i spegeln.

VM startar på fredag och Glader, som åker dit för att scouta spelare, är trots allt rätt hoppfull för Damkronorna där två Luleå-spelare, Emma Nordin och Johanna Fällman, är med.

– Jag önskar verkligen att det går jättebra för Sverige, och tror att de är beroende av en bra start. Då har de alla möjligheter att få Ryssland och skrälla sig vidare till en semifinal. Men får de en tung start tror jag att det finns en risk att de måste kvala för att hålla sig kvar. Men jag önskar mig verkligen att de krigar om medaljerna.

ARTIKELN HANDLAR OM