Utskällde målvakten har varit makalöst bra

Foto: BILDBYRÅN
HOCKEY

Djurgården står för årets mäktigaste vändning när de tar sig till en åttondelsfinal mot Färjestad.

Från nio raka förluster till sju raka segrar.

Och en målvakt som återvänt från de döda.

Den stora dramatiken var långt ner i tabellen denna avslutande omgång.

Jag såg ett vilt kämpande Djurgården lyckas överleva även borta mot Skellefteå efter 1–1 vid full tid. Skellefteå som kvitterade med bara 2.31 kvar och då bara var ett mål från att skicka djurgårdarna under strecket i säsongens absolut sista sekunder.

Men när slutsignalen gick var dramatiken över, eftersom det räckte med en poäng för Djurgården att ta den sista play in-platsen. Sedan hade det ingen betydelse att Matt Anderson krutade in även ett segermål i förlängningen.

Missade historiskt play in

Karlskrona, som låg över slutspelsstrecket i 50 av 52 omgångar, missade ett första historiskt play in, trots att de gjorde sin plikt och vann hemma mot Örebro med 4–0. Idrott blir inte grymmare än så.

Men det är Djurgården som imponerat mest av lagen kring det nedre strecket den senaste tiden och det känns logiskt att de får spela en åttondelsfinal. De har sju raka segrar nu och har kraftig medvind inför bäst av tre mot Färjestad.

Ett av många förvandlingsnummer den här säsongen. Det ska inte kunna hända att ett lag ska gå från nio raka förluster till sju raka segrar.

Men det är precis vad som hänt Djurgården.

Och utskällde målvakten Adam Reideborn varit makalöst bra i de matcherna. Reideborn som hade en mardrömssäsong i Modo i fjol, då sågs som en av de stora anledningarna till att ångermanlänningarna åkte ur SHL.

Nu var han en av de största anledningarna till att Djurgården kunde spurta sig till en åttondelsfinal.

Kul för Reideborn, som fått så mycket kritik. Men det visar också vilket psyke som krävs för att vara målvakt i hockey. Det finns bara två lägen - himmel eller helvete.

Luleå gjorde sin plikt hemma mot avsågade Rögle (4–1), tar den andra platsen i play in och får nu möta Malmö i en åttondelsfinal.

Men jag har svårt att se att varken Luleå eller Djurgården ska ta sig vidare till en kvartsfinal.

Frölunda imponerade och lyckade bryta Linköping hemmarad i Saab Arena genom att vinna med 4–2. Linköping som inte hade förlorat en match på hemmaplan på hela 2017.

Det gjorde att Frölunda landade på en tredjeplats.

Men jag tror inte de försvarar sitt guld.

Jag tror på ett småländskt derby i SM-finalen 2017.

Jag gillar inte det här...

Växjö mot HV71. Växjö vann serien och HV71 är heta som ett nystekt isterband just nu. Det skulle kännas rätt med ett småländskt derby som SM-final. Sveriges bästa hockeydistrikt har förtjänat det på något sätt.

Till sist:

Jag vill bara säga att jag inte gillar det här med åttondelsfinaler, även om det blev väldigt dramatiskt och sevärt den här gången. Men det har alltid känts som en skrivbordskonstruktion för att få in några extra miljoner.

Jag håller med Skellefteås Jimmie Ericsson som sa att ta sig till åttondelsfinal inte är att ta sig till slutspel. Det börjar först i en kvartsfinal.

Dessutom tycker jag att de lag som hamnar sjua och åtta efter 52 matcher förtjänar att gå till kvartsfinal och inte riskera att åka ut i ett chansartat play off i bäst av tre.

ARTIKELN HANDLAR OM