”Det är damhockey, då kan sånt här hända”

Lagledaren: ”Vetat om det sedan midsommar”

Foto: ANDREAS SANDSTR M / BILDBYR N
Anna Borgqvist

avJacob Larsson, Lo Hägerfelth

HOCKEY

Brynäs damlag har elva bortmatcher i rad inom loppet av en dryg månad.

Men det är inget som förvånar lagledningen nämnvärt.

– Det här är damhockey, då kan sånt här hända, säger Brynäs lagledare Tony Östlund till Sportbladet.

Gårdagens 2–4-förlust i Gavlerinken mot Leksand var Brynäs fjärde raka hemmatorsk. Men laget får ytterligare tre chanser i rad att vända den negativa hemmatrenden – innan Gävle-laget ger sig iväg på en road trip som får vilket NHL-lag som helst att blekna.

Mellan 25 oktober och 10 december åker laget land och rike runt, från Luleå till Göteborg – för elva matcher i rad på bortaplan.

– Det är ju inte riktigt klokt egentligen, sa spelaren Anna Borgqvist till GD tidigare om det galna spelschemat.

Inte så enligt grundschemat

Sportbladet har i dag försökt att reda ut situationen och själva varit i kontakt med olika inblandade.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
Olof Östblom är ansvarig för spelschemat på Svenska ishockeyförbundet.

Olof Östblom på svenska ishockeyförbundet är ansvarig för spelschemat och han säger så här om Brynäs elva raka bortamatcher.

– Det är ju så här att vi gör ett grundschema, och sedan väljer klubbarna att flytta vissa matcher av olika anledningar. Utifrån grundschemat fanns det ju inte elva raka bortamatcher.

”Enda jag vet är att vi inte jobbat för elva bortamatcher i rad”

Brynäs klubbchef Johan Stark säger att han är medveten om att speldatum kan bytas ut.

– Det är lagledarna som i så fall byter speldatum. Det är väldigt komplext för att få schemat så bra som möjligt för så många som möjligt. Det enda jag vet är att vi i Brynäs absolut inte jobbat för att få elva bortmatcher i rad, säger han till Sportbladet.

När Sportbladet ringer upp Brynäs lagledare Tony Östlund säger han att laget själva har en del i att det nu blir en lång tid på resande fot.

– Klart vi själva har en del i det. Just i det här fallet tror jag att det var något lag som inte hade sin arena i speldugligt skick så vi bytte, och då blev det så här helt enkelt, säger han.

När visste ni om att det skulle bli så här?

– Någon gång runt midsommar.

När informerade ni spelarna om det här?

– Alltså spelarna i sig... De spelar damhockey, de reagerar inte så mycket på det. Det är damhockey, då kan sånt här hända.

Det där kan uppfattas som lite nedlåtande, vill du utveckla ditt svar?

– Det är inte så jag menar, jag menar bara att vi resemässigt naturligtvis hade velat spela hemma, men i övrigt.. när matchen startar är rinken lika stor, och spelarna har samma tröjor. Det är inte så att vi har samma publik som herrlaget.

”Får köpa att det är så”

Även Anna Borgqvist håller med sin lagledare om att damhockeyn ser ut så här i dag. Hon säger att spelarna försöker att hålla god min.

– Det är svårt… jag tycker väl att det skulle kunna gå via förbundet att man kör två hemma två borta, att det flyter på bättre. Men nu är det ju som det är, vi får ju köpa det, säger hon till Sportbladet.

När fick ni veta att det blir elva raka bortamatcher den här perioden?

– Vår lagledare skickade väl ut ett mejl om det i början av säsongen.

Borgqvist berättar att spelarna inför schemaläggningen inte fick vara med och avgöra dess utformning, men säger samtidigt att spelarna mer försöker se det som en kul grej än ett problem.

– Alltså nu när det har blivit så här har vi ju försökt ta det med ett leende på läpparna och skämta lite om det att vi får gå in i våran bubbla och åka buss liksom. Det är inte så mycket mer att välja på, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM