Holm: I herrtennisen har tiden stått stilla

HOCKEY

Jelena Ostapenko, 20, kom från ingenstans och vann Franska öppna, men på herrsidan är det som om tiden stått stilla.

2005 vann Roger Federer och Rafael Nadal årets ­första Grand Slam-tävlingar.

Tolv år senare väntar tennishistoriens mest ­överraskande repris.

2017 blir dinosauriernas år, no?

Vissa ögonblicks­bilder berättar mer än andra, och i semifinal­en mellan Rafael Nadal och Dominic Thiem inträffade något som jag har väldigt, väldigt svårt att släppa. Sekvensen varade bara i någon sekund men sa mer om dagens ”Rafa” än alla ord han fällt sedan han checkade in på Roland Garros för två veckor sedan.

Österrikaren slog en lobb med dålig längd och alla ­förväntade sig att spanjoren skulle avgöra poängen med en välplacerad smash. ”Rafa” kom dock, förmodligen på grund av solen som sken över banan, helt fel till bollen och såg den landa ett par meter utanför baslinjen.

99 av 100 tennisproffs hade där och då valt att skratta åt situationen. Nadal? Han blev vansinnig på sig själv trots att det inträffade sent i tredje set och han vunnit de två föregående med 6–3, 6–4. Signalen han skickade i väg med sitt kroppsspråk borrade sig in i Stan Wawrinkas hjärna och den bilden bär schweizaren med sig ut på centrecourten i eftermiddag.

Med en misslyckad smash berättade ”Rafa” att han ­inte bara är i Paris för att vinna Franska öppna för tionde gången. Han är där för att vinna varenda boll han spelar. 

31-åringen har visat en ofattbar hunger i match efter match och har inför finalen bara förlorat 29 game, alltså knappt fem game per match. Ingen spelare har varit lika dominant sedan 1978, då en viss Björn Borg tappade 27 game på sin resa till titelmatchen mot Guillermo Vilas.

Nadal har inte vunnit en Grand Slam-titel sedan ­Franska öppna 2014, och min tro på att det skulle bli hans sista stora titel övergick till övertygelse när han förra året, på grund av en handledsskada, tvingades lämna walk over till den fjärde omgången. Men lika korkat som det är att räkna bort Roger ­Federer, 35, lika ogenomtänkt är det bevisligen att räkna bort Rafael Nadal, 31. Han kom tillbaka från ytterligare ett långt skadeuppehåll och spelar, vågar jag påstå, den bästa grustennis någon har presterat. Den 19-årige ”Rafa” som 2005 vann Franska öppna efter att ha läxat upp en dopad argentinare i final­en skulle vara chanslös. Fortsätter han att spela med samma aggressivitet och längd kan ha gå igenom ­turneringen utan setförlust.

Försvinnande liten sannolikhet

I Serena Williams och Maria Sjarapovas frånvaro och med en formsvag världsetta i Angelique Kerber blev damklassen som väntat lika öppen som John McEnroes käft. Visst, det var ingen sensation att Simona Halep ­skulle ta sig till final, men att hon skulle förlora den mot Jelena Ostapenko? Lettiskan fyllde 20 år i torsdags, är 47:a på rankningen och hade aldrig vunnit en ­turnering på WTA-touren.

Ostapenko, med sin underbara attityd, har alla förutsättningar att vinna fler Grand Slam-titlar men sannolikheten att hon försvarar sin Paris-­titel 2029, efter att Serena Williams vunnit Australian Open, finns inte.

Däremot kommer ­Roger Federer – prec­is som 2005 –  vinna årets Wimbledon, no? Det är ju dinosauriernas år.

ARTIKELN HANDLAR OM