”38-åringar kanske inte är vad de vill ha”

HOCKEY

VANCOUVER. Är nattens premiär mot Edmonton första akten av sista showen?

Det är upp till Sedinarna.

Vancouver Canucks låter klubbikonerna välja pensionsålder.

– Efter säsongen ska vi sätta oss ner och bestämma hur det blir, säger de 37-åriga supertvillingarna till Sportbladet.

En enorm bild på Henrik Sedin, sedan 2010 lagkapten i Canucks, pryder fasaden till Rogers Arena, och tillsammans med brodern Daniel dominerar han utbudet i den intilliggande souvenirshopen. Här säljs inte bara Sedin-tröjor utan allt från dockor till mobilskal med tvillingarnas namn och porträtt.

Foto: Stefan Holm

De flyttade till Vancouver som 19-åringar år 2000. När de lämnar den kanadensiska västkuststaden gör de det som Canucks största spelare genom alla tider. Henrik svarade för sin tusende poäng förra säsongen, och Daniel kommer att nå den magiska gränsen i år.

De enda som inte har bländats av deras osannolika NHL-resa är tvillingarna själva.

– Att inte se sig själv som en duktig spelare och hela tiden vilja utvecklas tror jag är en av grunderna till att man kan hålla på så här länge. Vi kämpar och tränar hårt varje år för att bibehålla det vi har och vara de här spelarna som tränaren litar på, säger Daniel Sedin när Sportbladet träffar tvillingarna efter ett träningspass.

”38-åringar kanske inte vad de vill ha”

De fyllde 37 år i september och frågan är när de ger upp sina karriärer. Deras kontrakt går ut efter den här säsongen, men ägaren Francesco Aquilini har uttryckt att tvillingarna får spela så länge de vill, förutsätt att de kan tänka sig att gå ner i lön.

– Efter säsongen, när vi vet hur vi känner och de vet hur de vill ha det, blir det diskussioner. Det kanske tar slut efter den här säsongen, eller så spelar vi kanske två år till, säger Daniel.

– Det är både upp till oss och dem. Det beror på var laget står och om det går åt rätt håll. Vill de satsa nytt och ungt kanske två 38-åringar inte är vad de vill ha. Det är upp till oss att visa att vi fortfarande kan spela, säger Henrik.

Jaromir Jagr, 45, skrev nyligen på för Calgary...

– Ja, vi kanske spelar i tio år till, säger Henrik och skrattar där han sitter i omklädningsrummet.

Gör sin 17:e säsong

– Jag kan lova att jag inte spelar när jag är 45, men han gör det bra varje år. Varför då sluta? Jag vet inte varifrån han får sin ”push”, men det är imponerande.

Bo Horvat skrev nyligen på ett sexårskontrakt. Vilka är de andra spelarna som ska ta över efter er?

– Sven Bärtschi är en kille i samma generation, (Markus) Granlund..., inleder Henrik innan Daniel fortsätter att droppa namn.

– ...Brock Boeser, Jake Virtanen... De måste ta några kliv till men det finns fem-sex spelare som har potential. Det är helt klart, säger han.

Natten till söndag, svensk tid, inleder Sedinarna sin 17:e säsong i världens bästa hockeyliga. Canucks tar då emot Edmonton i Rogers Arena.

Foto: Stefan Holm
1 av 3 | Foto: Stefan Holm

– Det ska bli spännande. Edmonton har ett otroligt bra lag och den kanske bäste spelaren i världen (Connor McDavid). De har dessutom spelat en match och är inne i säsongen, så det blir verkligen tufft, säger Henrik.

Vancouver har två misslyckade säsonger bakom sig, men tvillingarna tror på sitt lag.

– Vi har haft ett fantastiskt bra lag i många år, gått till slutspel och Stanley Cup-final. Att sedan ha två så svaga säsonger är frustrerande och jobbigt för alla, spelare, ledare, fansen och folk runt omkring. Det vill vi inte vara med om igen. Vi är hungriga och ska vända den trenden. Laget är på uppgång, och det känns som att det kan bli riktigt bra, säger Daniel.

– Ja, vi har en mycket bredare trupp och konkurrensen gör att alla höjer sig 5–10 procent. Det är en otrolig skillnad på träningarna, säger Henrik.

Har ni kommit över förlusten i Stanley Cup-finalen 2011 än?

– Nej, och det kommer vi inte göra om vi inte vinner. Så är det faktiskt. Det kanske är den enda chansen man får, och att då vara så nära... Det var bittert och det är det fortfarande. Men nu är det en ny säsong och vårt lag blir bättre och bättre. Man vet aldrig... Vi hoppas fortfarande, säger Daniel.

Lek med tanken att Vancouver gör en ny dålig säsong, klubbledningen kan trejda er till ett topplag och uppmanar er att lämna Canucks så att ni kan vinna Stanley Cup. Vad svarar ni?

– Nej, säger Henrik.

Nej?

– Ja, om det händer är det inte aktuellt, säger Daniel.

Varför inte det?

– Det kanske är svårt att förstå, men har man spelat så länge i samma lag... Att då åka någonstans i två-tre månader för att vinna Stanley Cup med en organisation som man inte har hjälpt den långa vägen? Nej, det skulle inte kännas rätt, säger Henrik Sedin.

– Många kanske tycker det är fel att man inte vill vinna Stanley Cup till varje pris, men för oss är det Vancouver eller ingenting, säger Daniel Sedin.

Svenskarna som vunnit NHL:s poängliga 00:18
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL