”Henke” sörjer supportern: ”Djupt ledsen”

Foto: TT
HOCKEY

NEW YORK. Henrik Lundqvist och resten av New York Rangers har sorg.

Steven Mcdonald, den förlamade polisen som varje år delade ut sitt eget pris till den Rangers-spelare som stått för de mest uppoffrande insatserna, avled natten till igår.

– Jag är djupt ledsen över det här beskedet, Steven McDonald var en fantastisk inspiration för mig och så många andra, säger Lundqvist. 

Foto: AP
Steven McDonald tillsammans med sin son Conor och fru Patti Ann vid en ceremoni 2015.

Sommaren 1986 skottskadades New York-polisen Steven McDonald svårt under ett spaningsuppdrag i Central Park och blev rullstolsburen för resten av livet.

Året därpå instiftade New York Rangers priset ”Steven McDonald Extra Effort Award” till hans ära och det har han sedan dess varje år delat ut under en emotionell ceremoni innan sista grundseriematchen i Madison Square Garden.

Fick hjärtinfarkt

Svenske Jan Erixon var den allra förste som hängivne Rangers-supportern McDonald belönade för att  ”go above and beyond the normal call of duty” – och tre säsonger senare premierades ”X:et” igen. Även Henrik Lundqvist har vunnit priset, debutsäsongen 05–06, och så sent som i våras fick Mats Zuccarello motta det för andra gången.

Och det blev tyvärr sista tillfället polisen hela New York såg som en sann hjälte själv delade ut sitt pris.  I fredags drabbades Steven McDonald av en hjärtinfarkt och natten till igår gick han bort.

Sedan dess har kondoleanserna strömmat in både från före detta och nuvarande Rangers-spelare.

”En sann hjälte”

”Jag är djupt ledsen över beskedet om Steven McDonald bortgång.  Jag glömmer aldrig mitt första möte med honom för snart tolv år sedan. Steven McDonald var en fantastisk inspiration för mig och så många andra”, skriver till exempel Henrik Lundqvist på twitter.

Liknande hyllningar framförs av Martin St. Louis, Brad Richards, Brandon Dubinsky, Ryan McDonagh, Cam Talbot, och förre kaptenen Ryan Callahan, som vann ”Extra effort”-priset  inte mindre än fyra gånger.

”Han var en sann hjälte för oss alla”, hälsar Callahan.  

New York Rangers officiella avsked sammanfattas, också det på twitter,  i fyra meningar:

”Vila i frid,  Steven McDonald. Vår vän. Vår hjälte. Above and beyond”.

Steven McDonald blev 59 år.

Foto: AP
Steven McDonald med familj 1989.