Nya rollen – så ska Luleå bli bäst igen

LULEÅ. Luleå Hockey vill bli Sveriges bästa lag igen.
Vägen dit: flera sportchefer – plus en skräddarsydd roll åt Jonas Rönnqvist.

– Vi vill se honom som utvecklare, både på individ- och lagnivå, säger Luleås vd Stefan Enbom till Aftonbladet.

Ända sedan Lars ”Osten” Bergström meddelade att han gör sin sista säsong som general manager har Luleå funderat på hur framtiden ska se ut.

Många tippade att just Rönnqvist, som under flera framgångsrika år som tränare lyfte Luleå till toppen, skulle bli ersättaren.

Fört flera samtal

– Men Jonas var väldigt tydlig med redan från början att han inte ville ersätta ”Osten”. Däremot fanns det andra roller som han eventuellt kan tänka sig, säger Enbom.

Flera samtal mellan parterna har lett fram till en plan. Att Rönnqvist ska ingå i den sportsliga ledningen, som en länk mellan A-laget och U-lagen.

– Det är en väldigt duktig hockeymänniska och vi vill gärna använda honom så mycket som möjligt. Det här tror vi är det allra bästa sättet. På så sätt skulle vi få en röd tråd från att de är 15 ända upp i A-laget. Att hjälpa både spelare och tränare att utvecklas.

Enbom berättar för Aftonbladet att Luleå just nu håller på att ta fram en sportslig strategi för att på sikt bli Sveriges bästa lag.

– Det är jag och styrelsen som tittar på det. Och när väl strategin är klar tänker vi skaffa en organisation som matchar den målsättningen. Vi jobbar med detta väldigt seriöst och vill ta saker i rätt ordning.

”Ska tillföras mer resurser”

Men redan nu kan Enbom avslöja att ”Ostens” ersättare blir en grupp personer.

– Det är vi helt på det klara med. Dels att det ska tillföras mera resurser. Och att vi inte bara ha en sportchef/general manager. Det ska bli flera personer som delar på det. Med någon som är ytterst ansvarig och sammankallande. Vi tror att ju mer kompetens och ju starkare och bredare organisation desto mer utvecklingskraft kommer vi att ha i organisationen.

Flera namn har nämnts som troliga i Luleås nya organisation.

Enligt Aftonbladets källor vill Luleå se en trio i ledande roller nästa säsong:

Nuvarande tränaren Stefan Nilsson.
Brynäs tränare Tomas Berglund.
Junioransvarige Ulf Engman.
Luleå Hockey har också öppet erkänt att man varit i kontakt med Tomas

Funderar på framtiden

Berglund, som just nu funderar på sin framtid. Något som bland annat gjorde experten Niklas Wikegård upprörd. Han tyckte att Luleå hade agerat respektöst, vilket han framförde i sin videoblogg.

– Men i så fall har inte Niklas läst. Vi har varit i kontakt med Bulan för att fråga hur han ser på sin framtid efter att hans kontrakt har gått ut med Brynäs. Det vore tjänstefel av oss att inte ha koll på det, säger Stefan Enbom. Det är inte så att vi har tänkt värva ”Bulan” här och nu. Vi har behandlat den frågan och Brynäs med största möjliga respekt. Bulan är en av våra kollegors tränare.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!