Bäckströms 600:e assist: ”Svårt att fatta”

avPer Bjurman

NEW YORK. Nicklas Bäckström skrev historia i natt – igen.

Han bokfördes för sin 600:e assist i NHL när regerande mästarna Washington gästade Vancouver.

– Det är lite svårt att fatta att det blivit så många, men naturligtvis är det kul att nå sådana milstolpar, säger ”Bäckis” till Sportbladet

Han stod på 598 assist när matchen mellan Vancouver Canucks och Washington Capitals började, och i det slag Caps befinner sig talade oddsen för att ”Bäckis” skulle nå den klassiska milstolpen 600 under kvällens gång.

Och mycket riktigt:

I slutet av andra perioden slängde han in en puck mot kassen som Alex Ovetjkin tryckte in – och i ett powerplay fem och en halv minut in i tredje perioden fick den 30-årige gästriken fira sitt jubileum.

Han spelade pucken till backen John Carlson som vallade vidare till Ovetjkin i vänstra tekningscirkeln – och han smällde på karaktäristiskt vis in sitt direktskott på en chanslös Anders Nilsson.

Foto: John Locher / TT

– Passningarna ikväll var väl inte de snyggaste direkt, men det var ju passande att de hamnade hos ”Ovie”. Det är till honom jag slagit det flesta, säger ”Bäckis” när vi når honom efteråt.

– Det är lite svårt att fatta att det blivit så många, men naturligtvis är det kul att nå sådana milstolpar. Men jag är inte klar ännu, det är bara att fortsätta att köra på.

”Väldigt speciellt”

Ja, det det märktes redan i natt, för innan slutsignalen hann Nicklas med att föra in assist nummer 601 på pluskontot också – till det mål med vilket TJ Oshie, i tom kasse, fastställde slutresultatet 5-2.

– Det var skönt att få en sådan start på den här roadtrippen i västra Kanada. Vi har inte spelat så jättebra på slutet, men det gjorde vi ikväll.

Washington-stjärnan från Valbo är den enda nu aktive svenske NHL-spelare som nått noteringen 600 assist – och blott den nionde i historien efter Nicklas Lidström (878), Henrik Sedin (830), Mats Sundin (785), Daniel Alfredsson (713), Daniel Sedin (648), Börje Salming (637), Peter Forsberg (636) och Henrik Zetterberg (623).

– Ja, det är ju väldigt speciellt när man börjar tänka på det. Igen, svårt att fatta. Men som sagt, det är inte slut ännu, säger han


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM