Hockeyfesten skjuts upp

HOCKEY

Inget World Cup i höst

Foto: Sidney Crosby

Till hösten var det tänkt att nästa World Cup-turnering skulle hållas.

Så blir det inte.

Anledningen är att inte NHL och ligans spelarfack kommer överens om ett kollektivavtal.

Ambitionen är att World cup, precis som OS, ska spelas vart fjärde år – så har det inte blivit. Den senaste turneringen hölls 2004 och ännu har det inte blivit någon ny hockeyfest med de största stjärnorna från NHL.

Det var sedan tidigare planerat att spela en turnering 2011, men så blir det inte. Enligt Internationella hockeyförbundets (IIHF) Szymon Szemberg kan turneringen i bästa fall bli av 2013.

"Långt borta"

– Det kan inte bli något World cup innan NHL-ligan och spelarfacket NHLPA kommer överens om ett kollektivavtal. Ett sådant avtal är långt borta just nu, säger Szemberg till Radiosporten.

World cup, som tidigare hette Canada cup, har spelats sju gånger i Nordamerika. I de senaste turneringarna har de åtta starkaste hockeynationerna varit med och haft med sina NHL-stjärnor.

– Det är en självklarhet att Internationella ishockeyförbundet inte skulle ge upp den enda turneringen där de bästa deltar och låta den turneringen tillfalla NHL och NHLPA, säger Szemberg som dock tror det dröjer till nästa gång.

– Om det blir av är det mest troligt att det blir 2013.