De lyfter – tack vare Lundqvist

HOCKEY

”Har aldrig upplevt en mer engagerad spelare”

Foto: pådrivare Efter skadan har Joel Lundqvist lyft sina medspelare från båset. Frölunda har vunnit fyra av de fem senaste matcherna.

GÖTEBORG. Frölunda har lämnat tabellmörkret och är på slutspelsplats.

Med skadade Joel Lundqvist som pådrivare i båset.

– Jag har aldrig upplevt en mer engagerad spelare, säger målvakten Joakim Lundström.

Elaka tungor i Göteborg talar om ”Nubbe-effekten”. Av de tio matcher som Frölunda spelat sedan managern Kent Norberg lämnade klubben har laget vunnit sju.

Men kanske borde fansen istället tala om ”Lundqvist-effekten”. När topplaget Luleå vid månadsskiftet för första gången lämnade isen poänglösa på hemmaplan var det Frölunda som vann – med skadade lagkaptenen Joel Lundqvist som ny pådrivare i båset. Sedan dess har han stått där bakom sina lagkamrater, i fem matcher, och laget har vunnit fyra av dem. Modo blev det senaste offret.

”Har varit nyttigt”

– Jag försöker jaga på, säger Lundqvist. Det har varit bestämt länge att jag skulle vara närmare laget när jag själv börjar närma mig spel. Och det har varit nyttigt att känna på matchpulsen.

Nyttigt även för laget?

– Jag vet inte, kanske det. Det känns bra att få bidra.

Joel Lundqvist har varit svårt skadedrabbad, senast i en tumme som fick opereras. Men nu tränar han fullt ut med laget och räknar med comeback i den första matchen efter julhelgen, på annandagen.

– Det känns riktigt bra. Jag längtar verkligen efter att få vara med på isen i en match. Dessutom är det ju extra skönt att vi börjat vinna.

”För jävligt”

Hur var det att sitta på läktaren när ni låg sist?

– Det var för jävligt. Riktigt, riktigt tungt.

– Men nu har vi fått in en bra känsla i laget.

När Frölunda besegrade Modo gjorde andremålvakten Joakim Lundström en ny stormatch, precis som i tisdags mot Södertälje. Bara två insläppta mål på två matcher imponerar.

– Jag har bra självförtroende och jobbar mycket med mental träning.

Vill du stå även i nästa match?

– Ja, vi vann ju. Jag tycker nog att jag är värd det. Samtidigt ska man inte vänta med att byta målvakt tills det går dåligt.

Just nu ser förre NHL-stjärnan Johan Holmqvist ut som Frölundas nye reservmålvakt. Han får göra Joel Lundqvist sällskap i båset, som pådrivare.

ARTIKELN HANDLAR OM