Johansson: Crosby är bäst – men för ensam

HOCKEY

Pittsburgh Penguins har elva segrar i följd. Elva!

Och det är en enda spelares förtjänst.

Foto: Crosby.

Sidney Crosby var otroligt hajpad redan när han blev draftad. Och han vill leva upp till alla högt ställda förväntningar. Inte minst de ägaren Mario Lemieux har på sin guldklimp.

Mario gjorde ett smart drag när han inledningsvis lät Crosby bo hemma hos honom och hans familj. Han ville försäkra sig om att unge Sidney inte blev förstörd.

Måste prestera

Lemieux höll honom ifrån reportrar och frestelser och talade med honom om vad som krävdes. Sedan dess tror jag inte Crosby vill göra Mario besviken. Han bär det inom sig att han måste prestera varje dag, för sin egen skull, för organisationen och för Mario.

Och Crosbys vinnarskalle påminner om Lemieux. Jag känner igen hatet att förlora. Har de gjort tre poäng och förlorat 3–5 så är de jäkligt griniga.

Men det som framför allt kännetecknar Crosby, det som gör att han toppar poängligan på 50 och att Pittsburgh radat upp elva segrar är:

Arbetsinsatsen. Han glider aldrig fram. När din bästa spelare är den som jobbar hårdast, då blir man ett bra lag.

Kvickheten. Han är fruktansvärd explosiv när han trycker till i de första skären.

Beslutsamhet. Pucken ska bara in. Ställer sig någon i vägen kör han bara över dem.

Sedan har han givetvis spelsinne. Men det måste du ha.

Sund rivalitet

Det finns även en ganska sund rivalitet mellan Crosby och talangfulle Jevgenij Malkin. Det är bra för Crosby att ha den sporren, för han s-k-a bara vara bäst. Och bäst är han, i hela NHL.

Men ska han vinna poängligan måste laget bli effektivare i powerplay, 16 procent är en för dålig siffra i sammanhanget. Av sina 50 poäng har till exempel Crosby bara gjort 14 i PP (28 procent). Jämför det med Steven Stamkos 50 procent.

Och trots segerraden har jag i dagsläget svårt att se Pittsburgh vinna Stanley Cup, för Crosby är för ensam. Inte minst då Malkin underpresterar.

Pittsburgh måste hitta en riktigt bra, hårt arbetande forward till som kan sätta pucken i mål. Och då får man vara villig att ge upp någonting ...

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL