Här är allsvenskans tio hetaste spelare

Foto: Steve Saviano, Växjö, Ken Andre Olimb, Leksand, Conny Strömberg, Örebro, Calle Söderberg, Malmö och Michal Zajkowski, Örebro.
HOCKEY

Det må finnas färre klart lysande stjärnor i hockeyallsvenskan i år jämfört med ifjol, men det betyder inte att serien är stjärnfattig.

Här är HockeyAllsvenskans tio hetaste stjärnor i höst.

1. Conny Strömberg, f, Örebro

Visst är Conny Strömberg den störste stjärnan. Han spelade på sig själv som poängligavinnare ifjol – och vann. I år leder han poängligan igen. Lagom kaxig, men också tjurskallig och tappar humöret då och då.

2. Joshua Soares, f, Växjö

Kanadensaren Joshua Soares var sist in i Växjös trupp, men är den store offensive stjärnan hos serieettan och är just nu tvåa i poängligan. Ödmjuk stjärna som både agerar playmaker och målskytt – men som också vågar stå upp för sig själv på klassiskt transatlantiskt manér.

3. Michal Zajkowski, mv, Örebro

Michal Zajkowski blev en mästare på att öppna båsdörren i Modo, men i Örebro har han äntligen fått visa vilken fantastiskt bra målvakt han är. Matchas stenhårt – i säsongens 23 första matcher spelade han varenda minut – och har tillhört statistiktoppen hela hösten.

4. Steve Saviano, f, Växjö

Speedfenomenet Steve Saviano är bättre än någonsin. Miniliraren, blott 172 cm lång, har virvlat fram i serien hela hösten med sin fart, kreativitet och arbetskapacitet (toppar plusminus-ligan). Dessutom har poängmakandet lossnat på allvar – trea i poängligan och etta i skytteligan.

5. Ryan Gunderson, b, Örebro

Örebro skulle satsa ungt och svenskt, men hittade ingen offensiv back på den svenska marknaden och knöt då upp Ryan Gunderson. Och snacka om att det blev en fullträff, amerikanen leder backarnas poängliga och överöses med istid i alla spelformer.

6. Calle Söderberg, f, Malmö

Ständigt Malmö trogen och Calle Söderberg fortsätter att vara den stora fixstjärnan i klubben. Trycker sin vana trogen in en god portion poäng och känslan är att arbetskapaciteten höjts upp i höst, men kraven är också enorma och det känns det som mycket mer att ta av. Kommer någonsin det definitiva genombrottet?

7. Johan Ryno, c, Oskarshamn

Johan Ryno har svalnat av lite, liksom hela Oskarshamn, efter en succéartad inledning på säsongen, men det förringar ändå inte centerns stjärnstatus. 24-åringen är bättre tränad än någonsin vilket syns på isen. Dessutom har det blivit gott om poäng under hösten och Ryno har visat att han är en spelare för elitserien igen.

8. Jonas Fransson, mv, Rögle

Inledde säsongen som tvåa bakom Joel Gistedt, men veteranmålvakten har nu tagit över förstaspaden med råge, och är seriens bäste målvakt statistiskt, vilket han också befäst i de senaste matcherna (6–0 mot Malmö och 5–1 mot Leksand). Inte spektakulär, men oerhört stabil.

9. Damien Fleury, f, Västerås

Haussades inför säsongen, men har levt upp till förväntningarna. Franske snipern Damien Fleury är ett yrväder på isen, snabb på skridskorna och hugger direkt på målchanser. 13 fullträffar hittills i höst och lär spela i elitserien nästa säsong.

10. Ken Andre Olimb, c, Leksand

Ingen visste vad man skulle förvänta sig inför säsongen, men den norske centern Ken Andre Olimb har gått från klarhet till klarhet och är en av seriens hetaste offensiva spelare med sitt driv och sin förmåga att avgöra. Snacka om fynd av Leksand.

ARTIKELN HANDLAR OM