”Såg någon domaren Sören Persson där ute?”

HOCKEY

Förbannad Challe till attack efter segern mot Brynäs

Djurgården slog Brynäs med 3–2 efter förlängning.

Ändå var Charles Berglund förbannad efteråt.

– Domarna måste bestämma sig vilken nivå det ska vara, dundrade Djurgårdscoachen.

Foto: Matchvinnare Christian Eklund avgjorde för sitt Djurgården i förlängningen.

Presskonferensen var i stort sett över när Djurgårdens assisterande tränare själv tog upp domarfrågan:

– Var det någon som såg Sören Persson där ute? frågade han den samlade presskåren.

Domare Persson blåste – i nolltoleransens tidevarv – inte för någon utvisning under den första kvarten. Berglund anser att den nivå som gällde under ishockeyns försäsong inte längre gäller i elitserien:

– Nu är det ju hakningar överallt på isen.

– Det är inget lag som har blivit förfördelat, men domarna måste bestämma sig för om de ska följa direktiven de skickade ut på mejlen inför säsongen. Annars får de ju skicka ut nya direktiv.

Även om Berglund försökte vara aningen diplomatisk stod det klart vad han tyckte om Perssons domarinsats.

– Han kom fram till mig och gav mig en varning för att jag hade skrikit på honom, och jag hade inte sagt ett ljud – det var Jimmie Ölvestad som blev lite upphestad i båset. Så Persson verkade inte ha någon koll på vad som hände utanför isen heller, summerade Berglund.

Brynästränaren Leif Boork hade en mjukare framtoning.

– Det har kanske blivit en tillbakagång till domarnivån som rådde förra året, men generellt tycker jag att domarna klarat sig bra i år, sade han.

Två snabba mål

Matchen då?

Jo, Brynäs dominerade fullständigt – med undantag för mitten av mittperioden. Djurgården fick då tillfällig fart på laget genom att gå upp till fyra kedjor och gjorde två mål på 51 sekunder genom Jimme Ölvestad och Fredrik Bremberg.

Annars var det mest Nicklas Bäckström mot Djurgården. Brynäs spelskicklige tonårstalang hade uppvisning innan Brynäs tog ledningen i slutet av den första perioden. ”Bäckis” först gled runt en Djurgårdsback bakom målet, gjorde en piruett med pucken när han kom fram till stolpen och någon gång under rundturen släppte han pucken parallellt med mållinjen. Vid den andra stolpen stod Mathias Månsson och kunde skicka in 1–0.

Det var artisteri väl värt att skatta för.

Konstig kvittering

När Thomas Johansson drog på sig två tvåminutersutvisningar inom loppet av tre minuter i tredje perioden svarade Bäckström för frispelning efter frispelning i powerplay, men Brynäs kom då inte närmare än ett stolpskott.

Kvitteringen blev istället slumpens skörda i slutminuten då Brynäs tagit ut målvakten. Bäckström arbetade pucken till Björn Danielsson som stod i sarghörnet, bakom den förlängda mållinjen. Därifrån vallade Danielsson in pucken via benskyddet på Djurgårdens annars utmärkte burväktare Daniel Larsson.

De 7034 åskådarna i Globen fick ändå jubla åt hemmaseger sedan se Christian Eklund avgjort 2.11 in i förlängningen.

– Efter en sån djävla käftsmäll, som deras kvittering var, så var det extra strakt att ta bonuspoängen i förlängningen, analyserade Challe Berglund.

Sedan delade han ut nästa käftsmäll.

Den mot domarkåren.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM