Mora bröt Frölundas hemmasvit

HOCKEY

Två kontringar. Två chanser. Två mål.

Det räckte för att Mora skulle besegra Frölunda med 2–1 (0–0, 1–0, 1–1) inför ett nästan fullsatt Scandinavium.

Den första matchen efter nyårsuppehållet bjöd inte på någon större underhållning. Båda lagen hade stora problem med att få till något ordentligt ordnat spel.

I den första perioden skapades i stort sett inte en enda riktig målchans. Målvakterna Tommy Salo och Juha Pitkämäki hade inga som helst problem med de fåtal skott som gick på mål.

– Vi var lite oroliga inför matchen. Frölunda har ju spelat bra på hemmais på sistone. Men, jag tycker att vi höll ihop spelet ganska bra, sade Mora assisterande tränare Pär Djoos.

Morakontringar

Frölunda hade fortsatta problem i den andra perioden samtidigt som Mora effektivt stängde Frölunda uppspelsvägar i mittzonen. I powerplay fick Frölunda knappast en enda målchans - Mora hade inga som helst problem med att slå i från sig.

I stället kunde Mora kontra in 1–0 sedan Frölundas backar Jan-Axel Alavaara och Arto Tukio slarvat på den egna blå linjen när laget var på väg framåt. Moras Håkan Bogg och Kenneth Bergqvist kom helt fria med Tommy Salo och Bogg hade inga svårigheter att göra mål.

– Vi har inte råd att göra sådana misstag för då hugger Mora direkt, sade Frölundas tränare Per Bäckman.

Mora andra mål i inledningen av den tredje perioden kom också det på en kontring. Plötsligt stod Tommy Salo återigen ensam med två anfallande Moraspelare. Anders Bastiansen kunde slå in pucken i tomt mål sedan Salo inte kunde hänga med i sidled.

– Sedan vi fått 2–0 kunde vi spela på resultatet och jag tycker att vi gjorde det bra. Vi hölls ihop spelet och gjorde det svårt för Frölunda, sade Pär Djoos.

Strålande målvaktsspel

– Vi fick två chanser att matchen och gjorde mål.

En bidragande orsak till att Frölunda inte kunde göra mål förrän det återstod bara åtta sekunder av matchen och sedan Tommy Salo lämnat målet var Juha Pitkämäki i Moras mål. Han gjorde inte ett enda misstag under hela matchen.

Frölundas tröstmål gjordes av Steven Kariya i andrafemman.

– Det är inte konstigt att det var den femman med Antti-Jussi Niemi och Arto Tukio som backar bakom Kariya, Martin Plüss och Sean Bergenheim. Det var ju de som skapade chanserna i matchen, sade Per Bäckman.

På grund av alla uppehåll i serien var detta Frölundas tredje match på tre veckor.

– Det har varit jobbigt med så många uppehåll. Vi såg rostiga ut, sade Bäckman.

Segern mot Frölunda var Moras fjärde raka och laget är i mycket bra form för tillfället.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM