Assistkungen Mårtensson het målskytt

Reporter: Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Var banans kung när LHC vann

Elitseriens assistkung Tony Mårtensson, 27 år, spelade huvudrollen när Linköping besegrade Timrå med 6–2.

Visst blev det ytterligare en passningspoäng för Mårtensson – men det var som vass målskytt som han firade stora triumfer med två avgörande fullträffar.

Tony Mårtensson grundlurade Timråmålvakten Johan Backlund rejält när han stormade fram i 2–1-läge. Alla inklusive mål-Backlund räknade med att Mårtensson skulle passa till den notoriske målskytten Mattias Weinhandl som åkte sig fri vid bortre stolpen. Men innan Backlund han reagera satt 2–1-pucken i nättaket bakom Timråmålvakten som resultat av ett rappt skott från Mårtenssons klubba.

– Det var totalt fel spelare som fick chansen att gå loss i kontringen, konstaterade Timråtränaren Challe Berglund.

Elitseriens assistkung visade sin klass med ett mästerligt pass (hans 28:e assistpoäng) när Mikael Håkansson styrde in 3–1 bakom Johan Backlund.

Timrå gav dock aldrig upp kampen och reducerade till 2–3 genom Pär Styf.

Kimmo Lotvonen hade chans att slå in 3–3 i öppet mål, men misslyckades.

Mårtensson dödade matchen

Då slog han till igen – Tony Mårtensson dök upp vid bortre stolpen och rakade in 4–2 på ett pass i Mårtensson-klass från Mattias Weinhandl.

– Visst var Mårtensson och hans line mycket bra i dag, men det var hela laget som bidrog till trepoängaren. Jag är helnöjd med alla, sade LHC-tränaren Janne Karlsson.

6–2 – talar om en enkel väg till segern för Linköping. Men faktum är att det var en helt öppen match i 55 av matchens 60 minuter. När Mårtensson slog in 4–2 tog bensinen slut för Timråspelarna som fram till dess åkt skridskor och på alla sätt ansträngt sig för att komma in i matchen.

Det var dock ingen tvekan om att det var rätt lag som drog sig triumferande ur kampen i Eon-arena. Linköping överraskade Timrå med att starta med en tung offensiv som resolut tryckte tillbaka hemmastarka Timrå i sin egen zon. Det var först efter åtta minuters spel som Timrå lyckades få iväg det första riktigt farliga skottet mot Rastislav Stana.

Starkt försvarsspel

Linköpingstränaren Janne Karlsson var rätt nöjd ut i båset när han såg sina backar agera ute på isen. De relativt storväxta LHC-backarna agerade med pondus och fångade snabbt upp alla returer och puckar som letade sig in framför målvakten Rastislav Stana. LHC-backarna var också så gott som hundraprocentiga i sina uppspel och det bäddade för Linköpings effektiva anfallsspel och den femte segern i de sex senaste matcherna.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN