Arenan genomsökt – ingen bomb hittad

HOCKEY

Polisen: Det kommer att ta tid

Klockan 11.50 på söndagsförmiddagen var hela Löfbergs Lila Arena i Karlstad genomsökt. Ingen misstänkt bomb hade hittats, meddelade Christer Lööf, chef för Karlstadspolisen på en presskonferens i Karlstad.

En minut senare hävdes avspärrningarna och arenan lämnades åter över till hockeyklubben Färjestad.

Parallellt med genomsökningen av arenan inleddes även en förundersökning kring bombhotet.

– Vi jobbar med brottsrubricering som spänner från falskt larm, grovt brott, till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, sade kommissarie Christer Lööf, chef för Karlstadspolisen.

– Även om vi inte hittade några föremål, fanns alla möjligheter att det kunde bli det motsatta, sade Lööf utan att gå närmare in på vad han syftade på.

Polisen vill dagen efter att bombhotet framförts inte närmare gå in på vad det var som gjorde att man tog hotet på så stort allvar att man valde att under pågående match utrymma hela arenan med 8250 åskådare.

– Det var två olika telefonsamtal som inkom. Vad som sades vill jag inte gå in på men vi gjorde den bedömningen att ta det här på allvar. Jourhavande polismästare underrättades, som i sin tur beordrade att arenan skulle tömmas och spärras av. Vad det var som gjorde att vi tog det beslutet tänker vi inte röja, sade Lööf.

De två samtalen kom in till polisens länskommunikationscentral i Karlstad med tio minuters mellanrum. Om samtalen först gått till exempelvis SOS Alarm och därifrån vidarebefordrats till polisen vill Lööf inte utveckla.

– Samtalen kom från två olika ställen, det är det enda vi har sagt. Det är två olika samtal, som till slut har hamnat hos polisen. Vi vill inte gå in på vilka vägar de har kommit in, för då kan vi förstöra förundersökningen.

Huruvida det är en eller flera gärningsmän polisen söker efter vill polisen heller inte gå in på.

– Jag kommenterar inte förundersökningen men det finns vissa spår vi har och jobbar efter, sade förundersökningsledaren Peter Uulas.

Lööf berömde publikens, spelarnas, matchvärdarnas och andra funktionärers agerande i samband med utrymningen på lördagskvällen.

– Inte minst publiken uppträdde lugnt och förtjänar en stor eloge, sade han.

TT ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM