Succén: Norris Trophy till Victor Hedman

avPer Bjurman

LAS VEGAS. Först Nicklas Lidström, sedan Erik Karlsson – och nu Victor Hedman.

Han blev i natt tredje svensk i historien att vinna Norris Trophy – priset till NHL:s bäste back.

– Det är fruktansvärt stort för mig att vara den tredje svensken, och den förste i Tampa, som tar hem den här utmärkelsen, säger han till Sportbladet.

NHL ställde i natt till med sin årliga Awards-gala på Hard Rock Hotel i det kokheta Las Vegas – och den glittrande showen hann inte mer än börja förrän Sverige fick en jackpot.

Victor Hedman vann Norris Trophy – priset som föräras den back som medlemmarna i de nordamerikanska hockeyjournalisternas intresseorganisation PHWA anser vara bäste backen i ligan. 

– Wow, det här är helt fantastiskt, sa han när han  kom upp på scenen efter att ha kramat om hustrun Sanna och mamma Elisabeth och pappa Olle, samtliga på plats i Vegas.

Sedan höll han ett tacktal som trots påstådd nervositet lät ledigt och avspänt.

– Nja, ler ”Vigge” när vi träffar honom strax efteråt, jag vet inte hur det lät egentligen. Jag hade ett tal skrivet men visste inte var jag skulle göra av trofén så jag fick aldrig fram lappen. Det var verkligen nervöst, berättar den 27-årige ångermanlänningen när vi träffar honom bakom scenen strax efteråt.

Framförallt kändes det dock bra att bli utsedd till världens bästa back.

– Ja, det hade jag aldrig kunnat föreställa mig. Det är fruktansvärt stort för mig att vara den tredje svensken, och den förste i Tampa Bay Lightning , som tar hem den här utmärkelsen, fortsätter han.

– Att just ”Lidas” och Erik är de enda svenskar som vunnit tidigare är såklart väldigt speciellt. ”Lidas” var ju min stora förebild när jag växte upp och Erik och jag är nära vänner.

1 av 6 | Foto: John Locher / TT / NTB Scanpix

Varma orden i tacktalet efter tragedin

Hedman – iförd midnattsblå, glittrig kostym och svart fluga – passade också på att rikta några varma ord i tacktalet visavi närvarande spelare från Humboldt Broncos, det kanadensiska ungdomslaget som förlorade tio medlemmar i en bussolycka i april.

– Det kändes självklart. Hockeyvärlden är verkligen en familj och det som hände dem berörde oss alla så starkt, säger han. 

Awards-galan fortsatte sedan med fler blågula triumfer.

Daniel och Henrik Sedin vann välgörenhetspriset King Clancy och William Karlsson förärades Lady Byng.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM