Abrahamsson: Det var pinsamt, Örebro

Av: 

Ha Ab

Malmö har tagit ett steg i rätt riktning

ÖREBRO. Nej, Malmö får göra ett nytt försök.

Men säsongen är ändå ett stort steg i rätt riktning.

Och med rätt beslut är Redhawks ett SHL-lag om ett år.

Sportbladets Hans Abrahamsson.
Sportbladets Hans Abrahamsson.

Örebro hade inga ambitioner att avsluta snyggt och deras uppträdande i kväll var riktigt pinsamt. Den trogna hemmapubliken var värd något bättre. Efter halva matchen började de bua ut sitt lag och det hade de all rätt att göra. Ändå bjöd de sitt lag på stående ovationer under den sista minuten.

Ingen skugga över Malmö som gjorde vad de skulle och vann med 4–0.

Säsongen är över och för Malmös del blir det att blicka fram mot ytterligare ett år i allsvenskan. En serie som kommer att vara glödhet och där skåningarna ska vara ett topplag.

Mycket har varit bra i Malmö den här säsongen, framför allt har det varit ovanligt lugnt vid sidan av isen och ovanligt mycket fokus på det sportsliga. Jag kan inte minnas att det har varit så lite negativa skriverier runt landets sydligaste elitklubb. Förre spelaren Patrik Sylvegård är både vd och sportchef och väldigt mycket har blivit bättre under hans ledning. Sylvegård har byggt med förhållandevis små medel och han har gjort det klokt. Inte minst har han lockat hem fler lokala killar och byggt en stomme.

Varannandagslag

Malmö vann allsvenskan och nådde för första gången sedan 2008 kvalserien.

Men i kvalserien har Redhawks varit för mycket av ett varannandagslag. Segrar och förluster har avlöst varandra och då räcker det inte. Malmö hade definitivt kapaciteten för att vara ett av de två lag som tog steget upp.

Några felbeslut kan ha fällt laget.

I stället för att utse en förstemålvakt blev det ett dribblandet med Pontus Sjögren och Robin Rahm som inte slog väl ut. De sena värvningarna av Brian Ihnacak och Marcus Olsson var tänkta att bredda truppen, men blev inte något riktigt lyft.

I stället ruskade det om i forwardshierarkin.

Riskerar splittras

Nu riskerar Malmö att tappa några av de främsta spelarna i truppen, den risken finns alltid för lag som inte går upp. Några har utgående kontrakt andra har klausuler som gör att de kan lämna för spel i SHL.

Fördelen är att Malmö har ett jämnt lag med många gedigna hockeyspelare, men inte speciellt många som är superattraktiva för SHL-klubbar.

Forwarden Daniel Viksten har redan valt att utnyttja sin SHL-klausul. En annan spelare som riskerar att försvinna är Robin Alvarez, men i det stora hela kan Sylvegård behålla de spelare han själv vill till nästa säsong.

SHL utökas med ytterligare två lag 2015. Två friplatser står på spel och Malmö är givetvis en huvudkandidat till att ta steget upp. Enligt mina uppgifter ska spelarbudgeten höjas från runt 15 miljoner till närmare 20 miljoner. Stommen finns där, nu måste Partik Sylvegård hitta rätt karaktärer när han ska spetsa till laget. Centersidan behöver förstärkas och jag ser gärna en back med offensiva kvaliteter.

Till sist: Grattis till SHL-platsen, Djurgården!

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN