Talangen får hjälp – av svensk NHL-legendar

avHa Ab

HOCKEY

Rekordtalagen Oliver Kylington om alla klubbyten, sin uppväxt och succédebuten

1 av 3 | Foto: LINN MALMÉN

Han gick från en okänd 16-åring till att vara en av SHL:s mest omtalade spelare.

Med sitt solomål mot Modo blev Oliver Kylington historisk.

För Sportbladet berättar Färjestads backtalang om kaoset efter debuten, varför han har bytt klubb så många gånger och hjälpen från sin mentor – förre NHL-stjärnan Michael Nylander.

Oliver Kylingtons debut i SHL kom oväntat för de flesta, inte minst för huvudpersonen själv.

– Vår juniortränare åkte fram till mig mitt under morgonträningen i fredags och sa att jag skulle göra a-lagsdebut, berättar han.

Vad tänkte du?

– Jag blev chockad såklart. Hade svårt att sova på natten, tankarna gick i skallen och huvudet bara snurrade.

Det blev ingen vanlig debut i lördags. Oliver Kylington blev historisk när han med ett solomål blev den yngste målskytten någonsin i SHL/elitserien.

– Natten till söndag och hela dagen efter var det helt galet. Efter matchen hade jag 75 sms och 25 missade samtal i telefonen. Sedan ringde telefonen hela tiden, det har varit mycket med medier och så, det är man inte riktigt van vid.

Trots succédebuten finns den skridskoskicklige backen inte med i truppen till kvällens match mot Växjö. Färjestad vill skynda långsamt med supertalangen.

”Träffades på ett flygplan”

Efternamnet Kylington klingar inte direkt svenskt:

– Nej, många säger att det låter lite brittiskt. Egentligen vet jag inte vad de kommer ifrån, jag kan inte historien bakom. Pappa är i alla fall svensk, född och uppvuxen här.

Mamma är från Eritrea och kom, enligt Oliver, till Sverige när hon var ”20 plus”.

– Mamma och pappa träffades på ett flygplan.

På ett flygplan?

– Ja, jag tror mamma skulle till Grekland med några polare och då var pappa på det planet, de började snacka och så vidare.

Oliver Kylington växte upp i Sundbyberg utanför Stockholm. Han var en stor talang även i fotboll, och spelade med AIK och Brommapojkarnas ungdomslag.

– Jag satsade väldigt mycket på fotbollen fram till jag var typ elva år. Sedan blev det för svårt att kombinera med alla träningar och jag brann mer för hockeyn.

När han efter förra säsongen lämnade Södertälje för Färjestad, och elithockeygymnasiet i Karlstad, var det hans tredje klubbyte på lika många år.

Sex olika klubbar

Men det stannar inte där.

Under pojklagsåren spelade han med i tur och ordning med AIK, Stocksund och Nacka innan han hamnade i Djurgården. Sex olika klubbar för en kille som bara är 16 år.

– Ja, jag har varit runt lite. Man ville alltid söka sig till den bästa utbildning och de bästa tränarna för att utvecklas så mycket som möjligt. Pappa har alltid försökt att sätta mig i bra omgivning och det har varit nyttigt för min hockeykarriär.

När han spelade för Stockholm i tv-pucken blev han också kompis med William Nylander, en annan svensk supertalang och son till förre NHL-stjärnan Michael.

– ”Micke” har varit som en liten mentor för mig, jag har varit med tränat en hel del tillsammans med honom och ”Wille”. Micke har lärt mig grejer, både på och utanför isen.

Har han hört av sig efter debuten?

– Ja, han gratulerade mig via sms och sedan kommunicerade vi lite med sms och så. Nej, det var kul. Han är en nära vän som har hjälpt mig med mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM