NHL-stjärnan i blåsväder – dödade grizzlybjörn

Av: Kristopher Karlsson

Publicerad:

Sköt ihjäl femårige Cheeky

1 av 2 | Foto: Robert S Johnson

Minnesotas NHL-stjärna Clayton Stoner, 28, firade att fjolårssäsongen var över med björnjakt.

Sedan poserade han med björnens avhuggna huvud – och urbefolkningen rasar.

– Jag anser inte att denna vidriga, barbariska så kallade 'troféjakt' ska tillåtas, säger hövding Stewart Phillip.

Clayton Stoner, 28, spelar till vardags för Minnesota Wild med svensken Jonas Brodin. Nu finner han sig mitt uppe i en jaktskandal i hemstaden Vancouver. Stoner har i ett område utanför staden skjutit ihjäl en björn i troféjakt, skurit av huvud och ramar och poserat framför en videokamera.

Den lokala indianbefolkningen är enligt Vancouver Sun rasande då man förklarat jaktförbud på området. Björnen ska ha skjutits i våras.

Jagade med familjen

Stoner själv har fått publicera ett pressmeddelande efter kritikstormen:

– Jag växte upp med jakt och fiske i British Columbia och än i dag njuter jag av att spendera tid med min familj ute i det vilda. Jag ansökte om, och fick, en jaktlicens för grizzlybjörn genom ett lotteri arrangerad av British Columbia. Jag sköt björnen när jag var ute och jagade med min far, farbror och en vän. Jag älskar att jaga och kommer att fortsätta att göra det med familj och vänner, säger Stoner.

Björnen hette Cheeky

En grupp inom lokalbefolkningen, Costal First Nation (CFN), publicerar i sin tur uppgifter om hur den femårige björnen Cheeky, "flåtts och lämnats att ruttna" efter dödsskjutningen.

– Jag anser inte att denna vidriga, barbariska så kallade 'troféjakten' ska tillåtas i British Columbia, säger hövding Stewart Phillip enligt Bleacher Report.

Men även om lokalbefolkningen inte tillåter jakten finns inget stöd för förbudet hos de lokala myndigheterna. Stoner riskerar alltså inget straff för skjutningen.  

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN